Bankari bi voljeli da se euro već i uveo

Autor: Tomislav Pili , 01. studeni 2017. u 22:00
Ana Blašković, Hrvoje Stojić, Maruška Vizek, Anton Starčević i Alen Kovač/Matija Habljak/PIXSELL

Građani moraju biti svjesni da je jedini način da se izvučemo iz recesije prilagodba plaća, a ne da se brinu za zaokruživanje cijene.

Vlada bi djelovala vjerodostojnije kada bi u sklopu priprema za ulazak u eurozonu predstavila petogodišnji plan proračunskih rashoda umjesto da se 'kladi' da će trenutačno pozitivan ekonomski ciklus potrajati dovoljno dugo da se izvrše potrebne prilagodbe, čulo se na panelu Snaga bankarske industrije u sklopu konferencije Zagreb-financijsko središte.

Na pitanje moderatorice novinarke Poslovnog dnevnika Ane Blašković, zašto su banke gotovo unisono za pristupanje eurozoni iako će podnijeti financijski teret, ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek navela je da je bankarskom sustavu uvođenje eura možda i najviše u interesu. "Rekorderi smo po eurizaciji", naglasila je Vizek. Na to se nadovezao savjetnik predsjednika Uprave Raiffeisen banke Anton Starčević istaknuvši da bi bankarski sektor volio da je euro uveden još lani.

"Eurski krediti nam se smanjuju, a pasiva nam je uglavnom u euru. Čime ćemo se zaštititi dok se ne uvede euro? Nama je u interesu što brže uvođenje", pojasnio je Starčević i dodao da je proces ulaska prespor.  Hrvoje Stojić, direktor ekonomskih istraživanja Addiko banke naglasio je da je premijer Andrej Plenković najavio ulazak u 'Fiscal Compact'. "Time se stvara politički pritisak na snažniju strukturnu prilagodbu", ocijenio je Stojić.

Po sudu njegova kolege iz Erste banke Alena Kovača, za Hrvatsku je bitno da ostane na pravom smjeru, što znači vođenje adekvatne fiskalne politike. "Ostaje problem niskih stopa rasta gospodarstva. Bez strukturnih reformi neće biti ni konvergencije", naglasio je Kovač. "Jesmo li u 25 godina proveli fiskalnu konsolidaciju koja je uspjela potrajati nekoliko godina?", upitala je M. Vizek. "Mi se kladimo na ulazak u eurozonu na čistoj sreći. Mnogo bih više vjerovala u ulazak kada bi Vlada prezentirala plan rashoda u idućih pet godina", naglasila je Vizek.

Jedini način, kaže, da se izvučemo iz recesije je prilagodba plaća, tj. njihovo smanjivanje. "Toga građani moraju biti svjesni, a ne da ih najviše brine zaokruživanje cijena", kaže Vizek. Uvođenje eura smanjuje i mogućnost da Zagreb postane regionalno financijsko središte. "Zagreb može postati financijsko ako postane i ekonomsko središte regije, a za to je potrebno više preuzimanja i spajanja, poput HT-ove kupnje Crnogorskog telekoma. No, kad uvedete euro, na neki se način odvajate od regije", poručila je Vizek.

Nezaobilazna tema bio je i Agrokor te mogućnost otpisa potraživanja prema tom koncernu. H. Stojić smatra da će to pogoditi profitabilnost banaka, ali i da će otpis dugovanja utjecati i na pad vanjskog duga zemlje te neto investicijsku poziciju. "Eksterna ranjivost zemlje će se smanjiti", kaže Hrvoje Stojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close