Argentina grozničavo traži dogovor s vjerovnicima da izbjegne reprizu kaosa iz 2001.

Autor: Tomislav Pili , 03. lipanj 2020. u 22:00
Propuštanjem otplate kamata Argentina je prošlog mjeseca bankrotirala/SHUTTERSTOCK

Postizanje dogovora ključno je za Argentinu ako želi izbjeći višegodišnje sudske sporove i čvrsto zatvorena vrata tržišta kapitala.

Nakon što je prošlog mjeseca propustila isplatiti kamate na obveznice i time 9. put u svojoj povijesti bankrotirala, Argentina je na korak bliže dogovoru o restrukturiranju 65 milijardi dolara duga.

Međutim, konačni dogovor uključuje rješavanje cijelog niza prepreka kako bi država izbjegla ono što što vjerovnici nazivaju „zombi zemlja“.

Kako navodi Reuters, argentinska vlada radi na izmjenama prijedloga za restrukturiranje duga s obzirom da su obje strane izrazile spremnost za kompromis. Reutersovi izvori iz redova vjerovnika ističu kako očekuju novi prijedlog Buenos Airesa u idućih nekoliko dana.

45

centi za dolar duga otplatila bi Argentina prema posljednjem prijedlogu vlade u Buenos Airesu

Postizanje dogovora s vjerovnicima ključno je za Argentinu ako želi izbjeći višegodišnje sudske sporove i čvrsto zatvorena vrata međunarodnih tržišta kapitala, kao što se dogodilo nakon velikog bankrota 2001. godine. „Dok ne bude dogovora, Argentina će ući u ‘zombi zemlju’“, kazao je Reutersu jedan od vjerovnika koji je želio ostati anoniman.

Dodao je kako argentinska vlada treba poboljšati ponudu ako želi osigurati pristanak dovoljnog broja vjerovnika za sveobuhvatni dogovor. Podsjetimo, prvi, travanjski prijedlog vlade temeljio se na obustavi otplate glavnice i kamata na tri godine, obveze po kamatama bile bi smanjene za 37,9 milijardi ili za 62 posto, a sam dug za 3,6 milijardi ili 5,4 posto.

Od 2023. godine Argentina bi nastavila s otplatom kamata i postupno povećavala isplate. Prijedlog su vjerovnici, gotovo s gnušanjem, odbili. No, krajem svibnja obje su strane shvatile da moraju pristati na kompromis, pa je Buenos Aires poslao revidirani prijedlog, a svoje su zahtjeve smanjili i vjerovnici.

Rok za okončanje pregovora pomaknut je na 12. lipnja, a vlada najavljuje da bi mogla izaći pred vlasnike svog duga s još boljim prijedlogom.

50

centi najmanji je iznos na koje su spremne pristati dvije od tri najveće skupine vjerovnika

Analitičari ističu kako prema posljednjem prijedlogu Argentina nudi otplatu između 40 i 45 centi za dolar duga. U zajedničkom prijedlogu dvije od tri najveće skupine vjerovnika stoji kako bi Buenos Aires trebao otplatiti više od 50 centi za dolar duga.

„I dalje smatramo da će dogovor vjerojatno biti postignut u idućih nekoliko tjedana“, objavili su u bilješci klijentima analitičari Goldman Sachsa u utorak. Međutim, u toj banci ne vjeruju da je argentinska vlada u mogućnosti značajno poboljšati svoju ponudu. Da postoji ograničen prostor za poboljšanje smatra i Međunarodni monetarni fond koji je podržao posljednji prijedlog.

Komentirajte prvi

New Report

Close