APN testira interes banaka, kamata najviše 3,75 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2023. u 22:00
Država za subvencije na kredite troši 9,3 milijuna eura/SHUTTERSTOCK

Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. veljače 2023. godine do 15 sati, a njihovo javno otvaranje bit će idućeg dana, 24. veljače u 10 sati u prostorijama APN-a.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u srijedu je objavila poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita.

“APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s RH, kojom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili RH povoljniji od uvjeta propisanih zakonom”, stoji u pozivu.

Banke svoje ponude mogu dostaviti u idućih osam dana, a u njima moraju navesti i kamatnu stopu koja, prema pozivu, za prvih pet godina otplate kredita ne može biti veća od 3,75 posto efektivne kamatne stope (EKS) godišnje.

Ponuda banaka mora sadržavati i izjavu da iznos kamate po proteku prvih pet godina otplate kredita, ili dulje u slučajevima predviđenima zakonom, a najmanje sljedeće dvije godine, “neće biti viši od 10 posto od EKS-a određenog za prvih pet godina otplate kredita”.

Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. veljače 2023. godine do 15 sati, a njihovo javno otvaranje bit će idućeg dana, 24. veljače u 10 sati u prostorijama APN-a.

Javni poziv za građane biti će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9,3 milijuna eura, što odgovara broju od oko 5.800 zahtjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close