Ameriku strah da Kina digitalnim juanom ne ‘devalvira’ snagu dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 13. travanj 2021. u 15:39
Kinezi među liderima u razvoju vlastite digitalne valute/SHUTTERSTOCK

Neki američki dužnosnici boje se da bi uporaba digitalnog juana dugoročno mogla dolar zbaciti s trona globalne valute.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena prikuplja podatke o planovima Kine za uporabu digitalnog juana, a američke službe upozoravaju da bi Kina uz pomoć digitalne valute mogla oslabiti svjetsku ulogu i poziciju dolara, piše Bloomberg.

Navodeći izvore iz State Departmenta, Ministarstva financija i Vijeća nacionalne sigurnosti, Bloomberg tvrdi da su u tim i drugim institucijama i agencijama aktivirani napori kako bi se shvatilo kakve mogu biti posljedice uporabe digitalnog juana.

Neki američki dužnosnici boje se da bi uporaba digitalnog juana mogla postati jednim od elemenata dugoročnih nastojanja da se dolar zbaci s trona globalne valute, navodi Bloomberg i dodaje kako Ameriku posebno zanima kako će se distribuirati digitalni juan i hoće li se uz njegovu pomoć moći zaobići američke sankcije. Washington analizira i posljedice optjecaja digitalnog juana na svjetski financijski sustav dugoročno.

Boomberg tvrdi da Bidenova administracija trenutačno ne planira mjere za protudjelovanje od eventualne ugroze kineske digitalne valute. Osim toga, dodaje, i u Washingtonu raste interes za mogućnosti stvaranja digitalnog dolara te se već razmatraju zakonski koraci.

Kina je jedan od svjetskih lidera u razvoju vlastite digitalne valute, koja može biti dostupna za korištenje i bez mrežnog signala i interneta. U kolovozu lani iz Narodne banke Kine priopćeno je da Kina provodi testiranje digitalnog juana u nekim gradovima, no još nema konkretnog datuma početka primjene.

I Europska središnja banka (ECB) razmatra uvođenje digitalnog eura u idućih 5 godina, čemu se protivi njemačka središnja banka Bundesbank, strahujući da bi mogao predstavljati rizik za banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close