Američki dolar zabilježio najveći tjedni pad od lipnja

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2019. u 22:00
Američka i japanska valuta našle su se pod pritiskom/Duško Jaramaz/PIXSELL

U fokusu ulagača bilo je i izvješće o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dolar je zabilježio najveći pad od lipnja, što je posljedica smirivanja trgovinskih napetosti u svijetu, kao i očekivanja kako će američki FED smanjiti kamate.

Indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošli tjedan za 0,7 posto, na 98,22 poena, što je njegov najveći nedeljni pad vrednosti od juna. Američka valuta je u odnosu na europsku oslabila za 0,3 posto, pa je cijena eura dostigla 1,1025 dolara. Dolar je, međutim, ojačao u odnosu na japanski jen pa je kurs dolara porastao 0,6 posto, na 106,90 jena.

Američka i japanska valuta, koje važe za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, našle su se pod pritiskom jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između Sjedinjenih američkih Država i Kine nakon vijesti kako će dvije strane nastaviti pregovore na visokoj razini početkom prosinca. Smanjene su i geopolitičke napetosti nakon što je čelnica Hong Konga Keri Lam u sredu zvanično povukla kontroverzni prijedlog zakona o izručenju Kini zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih desetljeća.

 

0,7 posto

iznosi pad indeksa dolara u prošlom tjednu

Rizičnije valute ojačale su i zbog toga što su britanski poslanici zaustavili pokušaje premijera Borisa Johnsona da izvede Britaniju iz Europske unije bez sporazuma. U fokusu ulagača bilo je i izvješće o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama koje je pokazalo da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Međutim, dok se rast zapošljavanja usporava, prosječna plaća po satu porasla je za 0,4 posto na mjesečnoj i 3,2 posto na godišnjoj razini, što bi trebalo podržati rast potrošnje, a time i cjelokupnog gospodarstva. Zbog toga su analitičari podijeljeni u mišljenju ima li razloga za daljnje smanjenje kamata američke centralne banke nakon, što su ljetos smanjene za 0,25 posto. Predsjednik FED-a Jerome Powell kaže kako je tržište rada snažno i da će središnja banka i dalje raditi na održanju gospodarskog rasta. On je ocijenio kako ni američka, ni svjetska privreda neće ući u recesiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close