Aktivistički ulagači namjerili se na Europu

Autor: Tomislav Pili , 13. srpanj 2017. u 22:01
Aktivistički ulagači traže promjene u poslovanju, Fotolia

Analiza Alvarez & Marsala procjenjuje da će 111 tvrtki biti na meti ove i iduće godine.

Aktivistički investitori koji kupuju dionice kako bi donijeli promjene u poslovanje kompanija sve više ciljaju europske kompanije, s posebnim naglaskom na britanske, stoji u analizi konzultantske tvrtke Alvarez & Marsal koja je kratko bila uključena u restrukturiranje Agrokora.

U toj su kompaniji analizirali 1170 kompanija i došli do zaključka da će njih 111 ove ili iduće godine najvjerojatnije biti na meti aktivističkih ulagača, poput investicijskih i mirovinskih fondova, prenosi u četvrtak Bloomberg. Među njima je više od polovice britanskih kompanija.

Naime, aktivizam u dioničarskim je krugovima u usponu na “starom kontinentu” zbog ekonomskih nesigurnosti te tehnoloških i regulatornih promjena. No, Britanija je posebno na meti zbog investitorskog povjerenja u pravosudne institucije te države i strukture korporativnog upravljanja, ističe se u analizi.

“Aktivistički pristup sve je češći u Europi i to se više ne bi trebalo smatrati neubičajenim događajem”, ističe Malcolm McKenzie, direktor londonske podružnice Alvarez & Marsala. “Uprave kompanija trebaju predvidjeti takve scenarije, pripremiti se i poduzeti pripremne akcije”, dodaje McKenzie.

Najizloženije su kompanije iz sektora široke potrošnje, zatim industrijske kompanije te tvrtke koje se bave proizvodnjom materijala. Prema analizi, tipične mete aktivističkih ulagača su tvrtke koje su proživjele značajan pad vrijednosti dionica na burzi, povrata na kapital, zarada ili generiranja gotovine. U tu skupinu također ulaze i tvrtke kojima su znatno skočili troškovi poslovanja.

No, aktivistički ulagači ne ciljaju nužno samo loše kompanije, već i one s dobrim poslovanjem kako bi im pomogli da budu još bolje. Drugi je zanimljiv nalaz da se znatno skratilo vrijeme od početka poslovnih problema u tvrtki, pa do prvog ulaska aktivističkog ulagača u vlasničku strukturu. Nekada je to bilo nakon dvije godine, a sada je to već nakon nekoliko mjeseci, zaključuje se u analizi.     

Komentirajte prvi

New Report

Close