AIK ne spominje da je odustao od Sberbanke u Hrvatskoj

Autor: Ana Blašković , 02. ožujak 2022. u 07:00
Pratimo razvoj situacije u regiji i blagovremeno ćemo se izjašnjavati o aktualnim procesima, poručili su iz Kostićeve AIK banke/M. Lukunić/PIXSELL

U medijima su se u ponedjeljak pojavile informacije da se priprema hitna prodaja koja bi mogla biti finalizirana čak i prije kraja moratorija.

U ponoć s utorka na srijedu istekao je dvodnevni moratorij na povlačenje sredstava i obveze Sberbanke i danas bi trebala biti poznata njezina sudbina.

Odgovor na pitanje hoće li banka u sanaciju i tražiti novog vlasnika ili ide u likvidaciju, trebao bi danas dati Jedinstveni sanacijski odbor, koji je u ponedjeljak preuzeo kontrolu nakon što je utvrdio da banci prijeti propast ili vjerojatna propast pod navalom štediša.

U medijima su se u ponedjeljak pojavile informacije da se priprema hitna prodaja koja bi mogla biti finalizirana čak i prije kraja moratorija. Spominje se državni HPB, koji je uskočio i u sanaciji Jadranske banke kada je procijenjeno da bi politička šteta od likvidacije nadmašila kapital potreban za spašavanje.

Za razliku od nje, Sberbank nije imao gubitke i mjesecima čisti bilancu, ali je i bitno veći zalogaj jer aktivom doseže 2 posto tržišta. Moguće je da je u igri i grupacija Miodraga Kostića, poznatijeg kao ‘srpski kralj šećera’ koja je početkom studenog objavila da kupuje poslovanje u regiji.

Za razliku od Slovenije gdje je potvrđeno da je prodaja propala, takvu mogućnost za Hrvatsku u Beogradu ne spominju.

“U skladu s regulatorno definiranim procedurama u okviru svake pojedinačne jurisdikcije, nadležne institucije će obavijestiti javnost o daljem procesu. Samim tim pratimo razvoj situacije u regiji i blagovremeno ćemo se izjašnjavati o aktualnim procesima”, rekli su nam iz AIK banke.

U Vladi, kao i Agenciji za osiguranje depozita, smatraju da je sanacija bolje rješenje pravdajući to zdravljem Sberbanka. Ističu da je opcija i likvidacija poručujući da u tom slučaju svim štedišama bili isplaćeni depoziti do 100.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close