Zbog ovih 6 razloga građani radije otvaraju udruge umjesto tvrtki

Autor: Antonio Prtenjača , 31. listopad 2012. u 10:59
Ilustracija

Jeste li upoznati sa činjenicom da osim osnivanja trgovačkih društava postoje još i drugi oblici privatnopravnih udruženja?

Jeste li upoznati sa činjenicom da osim osnivanja trgovačkih društava postoje još i drugi oblici privatnopravnih udruženja? Istina je da društva s ograničenom odgovornošću i dionička društva predstavljaju najčešću praksu, ali zbog svojih svojstava jedan oblik može biti posebno zanimljiv ako vam osnovna ideja nije stjecanje dobiti. Radi se o udruženju građana. Kada govorimo o udruzi šest je dobrih razloga zašto osnovati udrugu, to su sljedeći:

1. Udrugu može osnovati svatko. Uvjet je da to moraju biti minimalno tri osnivača koja su poslovno sposobne fizičke ili pravne osobe.

2. Udruga se može osnovati zbog raznih ciljeva, naravno,dopuštenih zakonom.Neki ciljevi radi kojih se mogu osnovati udruge su; ekološka,humanitarna, informacijska, kulturna, nacionalna, strukovna, športska, tehnička, znanstvena ili druga uvjerenja.

3. Za osnivanje udruge nemorate imati temeljni kapital. Usporedbe radi, društvo s ograničenom odgovornošću (trgovačko društvo kapitala) mora imati temeljni kapital i to u minimalnom iznosu od 20.000,00 kuna.

4. Članovi udruge ne odgovaraju za obveze udruge, nego odgovara udruga.Osim ako udruga nema pravnu osobnost. Tada članovi odgovaraju za obveze solidarno svojom imovinom jer se tada primjenjuju propisi koji se odnose na ortaštvo.

5. Udruga može ostvarivati dobit radi ostvarivanja svojih ciljeva, samo ista mora biti iskorištena za obavljanje i unaprijeđenja djelatnosti udruge. Dakle,ne može se stjecati dobit za osobne svrhe.

6. Udruge sa pravnom osobnošću imaju pravo sudjelovanja u natječajima za dotacije iz državnog proračuna za razliku od udruga koje nemaju pravnu osobnost, odnosno nisu formalno evidentirane u Registru udruga.

Dakle, formalno osnivanje udruženja građana ima svoje prednosti, i financijski nije zahtjevno. Najviše je potrebna dobra volja i vlastiti angažman. Naravno, za osnivanje potrebno je priložiti odgovarajuću dokumentaciju registracijskom tijelu, a to su : Statut udruge,odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga, , zahtjev za upis u registar udruga, zapisnik o radu i odlukama osnivačke skupštine te popis osnivača i osoba ovlaštenih za zastupanje.Također,potrebno je izraditi i pečat udruge, te obaviti još neke sitnice.

Tek tada udruga može započeti sa radom, a uspjeh, u konačnici ovisi samo o angažmanu i predanosti njenih članova.

Komentirajte prvi

New Report

Close