10 fraza za izbjegavanje na poslu – blokiraju promaknuće, riskiraju otkaz

Autor: Poslovni.hr , 08. lipanj 2016. u 10:11
Foto: Thinkstock

Počnete li prigovarati novom načinu na koji se nešto radi, ne samo da ćete se doimati lijenima i neprilagodljivima, već vas šef može pitati zašto se niste potrudili savladati novosti.

Koristeći riječ "samo" dok tražite dopuštenje, sugovorniku podsvjesno dajete veću kontrolu i autoritet. Postoji još niz fraza, objavio je Express.hr, koje ne biste smjeli izgovarati na poslu.

1. Nije fer!

Svi znaju da život nije fer pa ako to tako kažete, pretpostavlja se kako mislite suprotno, zbog čega ispadate naivni i nezreli. Trebate se držati činjenica, biti konstruktivni i zadržati svoje mišljenje za sebe ne želite li ostaviti loš dojam.

2. Tako se uvijek radilo.

Tehnologija se razvija toliko brzo da se morate prilagođavati promjenama. Počnete li prigovarati novom načinu na koji se nešto radi, ne samo da ćete se doimati lijenima i neprilagodljivima, već vas šef može pitati zašto se niste potrudili savladati novosti. Uostalom, radite li stvari onako kako su se uvijek radile, danas sigurno postoji bolji način.

4. Ja mislim…/Možda se čini ludim…/Postavit ću glupo pitanje

Ovi pretjerano pasivni izrazi automatski narušavaju vaš kredibilitet. Čak i ako imate odličnu ideju, njezin primitak može biti umanjen zbog dojma nedostatka samopouzdanja pa ljudi gube povjerenje u vas. Ako sami čvrsto ne vjerujete u ono što govorite, drugi će još manje. Ako zbilja nešto ne znate, recite: "Trenutno nemam tu informaciju, ali ću saznati i javiti vam.

5. Bit će gotovo za minutu.

Kažete li kako nešto zahtijeva samo minutu vašeg vremena, to podcjenjuje vaše vještine i ostavlja dojam da ste brzopleti i površni. Osim ako posao nećete završiti doslovno za 60 sekundi, radije recite kako neće trajati dugo, ali nipošto ne sugerirajte da može biti gotovo prije nego što doista može. 

Ostale pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close