Žele ‘opametiti’ gradove svojom rasvjetom ‘Leda’

Autor: Darko Bičak , 22. prosinac 2017. u 07:30
U odjelu LED rasvjete zaposleno 20 od ukupno 90 stručnjaka tvrtke/Borna Filić/PIXSELL

Rješenja ponudili gradovima i općinama u zemlji i regiji. Dnevno mogu proizvesti i 500 komada ‘high tech’ rasvjete.

Etablirana hrvatska ICT tvrtka Omega software odlučila je proširiti svoju djelatnost sa softvera i na hardver u segmentu tzv. Pametnih gradova te je prije dvije godine nastao novi odjel pod brandom Leda koji proizvodi LED rasvjetna tijela.

Danas čitavo poduzeće zapošljava 90-ak ljudi, a u Leda odjelu zaposleno je 20 djelatnika. Tvrtka je dosad ponudila svoja rješenja rasvjete za niz općina i manjih gradova, u Hrvatskoj te u susjednim zemljama, a naredni cilj su im veliki gradovi u Hrvatskoj i regij. To je bio i razlog da ih ovog tjedna posjeti gradonačelnik Milan Bandić koji se iz prve ruke mogao uvjeriti da se najveći dio proizvodnje i sklapanja rasvjetnih tijela odvija upravo u Novom Zagrebu.

Njegov domaćin, direktor tvrtke Goran Mihalić, podsjetio je da se njihova grupa bavi razvojem i integracijom cjelovitih ICT rješenja koja se temelje na vlastitim inovativnim razvojnim platformama.  "Naš portfolio rješenja, proizvoda i usluga obuhvaća razvoj, implementaciju te integraciju kompleksnih ICT rješenja koja pokrivaju mnoga područja djelatnosti, a primjenjiva su za državnu upravu i lokalnu samoupravu, javna poduzeća, privatni i uslužni sektor te energetiku", kazao je Mihalić.

 

27 milijuna

kn bio je prihod Omega softwarea u 2016., uz dobit od pet milijuna kuna

Dodao je da je sama Leda linija inovativnih rasvjetnih tijela za unutrašnju i vanjsku upotrebu, od pametne javne rasvjete do dugovječnih LED cijevi. "Inicijativa za intrapoduzetnički projekt pokrenuta je prije tri, a sam pogon je s radom krenuo prije dvije godine sa samo dva stručnjaka. Danas projekt zapošljava 20-ak radnika u proizvodnji te može dnevno proizvesti 500 komada visokotehnoloških tijela javne rasvjete, osposobljenih za rad u pametnim gradovima budućnosti povezanih podatkovnom mrežom – Internet of Things (IOT).

Naš proizvodno-prototipni pogon u Kamenarki sadržava showroom, manufakturni dio, glavnu proizvodnu liniju, IOT laboratorij i pogon za brzo prototipiranje. Kao spoj lokalnog znanja i vrhunske tehnologije, Leda proizvodi se smišljaju, sastavljaju i testiraju te certificiraju u Zagrebu, a prodaju diljem regije", istaknuo je Mihalić. Ističe da im je cilj do 2020. proširiti asortiman te steći dodatne kompetencije čime će se ponuditi i globalnom tržištu kroz nastup na najvećem svjetskom sajmu pametne rasvjete u Frankfurtu. Omega je lani imala prihod od 27 milijuna te dobit od pet milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close