Zagrebačka tvrtka na pragu posla za 25 milijuna korisnika

Autor: Bernard Ivezić , 10. rujan 2019. u 07:56
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Švicarski Twint, aplikacija za mobilna plaćanja kojoj softver razvijaju Zagrepčani, u EU okupio konkurente radi usklađivanja kroz dobrovoljni roaming.

Zagrebački Q Software, prema Deloitteu treća najbržerastuća high-tech tvrtka u srednjoj Europi i među 20 najbržerastućih u Europi, očekuje nove poslove zahvaljujući novoj vrsti roaminga.

Nakon mobilnog roaminga u telekomunikacijama, koji je nametnula Europska komisija, sad su švicarske banke inicirale iduće veliko poslovno usklađivanje u EU, dobrovoljni roaming u mobilnom plaćanju.

Twint, švicarski konkurent Apple Payju i Google Payju, koji ih u toj državi tuče zahvaljujući zaleđu najvećih švicarskih banaka, poput UBS-a i Credit Suissea, te ima više od milijun korisnika, okupio je svoje konkurente u EU i osnovao European Mobile Payment Systems Association (EMPSA).

Cilj Twinta, kojem softverski razvoj radi Q Software u Hrvatskoj, je da sustavi mobilnog plaćanja međusobno podržavaju i nude predvidljivu razinu usluge, kao kod mobilnih usluga u EU. Filip Ljubić, suosnivač i izvršni direktor Q Softwarea kaže da s Twintom već nekoliko godina imaju stratešku suradnju.

Zagrebačka tvrtka odavde, naime, vodi takoreći cjelokupan razvoj Twint aplikacije, a donedavno joj je to bio i najveći klijent. "Svako njihovo širenje ili uspjeh u pravilu znači nove poslove i za Q, ali što će točno nama donijeti ova inicijativa, to ćemo još vidjeti jer ovo je tek inicijativa u nastajanju", kaže Ljubić.

Usluge 350 banaka
Twint je u EMPSA-u okupio tvrtke iz Njemačke, Austrije, Belgije, Danske, Norveške, Švedske i Finske, među inima i švedski Swish. Riječ je jednoj od najuspješnijih europskih platformi za mobilno plaćanje, koju je prije sedam godina pokrenulo šest velikih banaka u Švedskoj u suradnji s nacionalnim klirinškim sustavom Bankigrotom i Centralnom bankom Švedske.

Danas Swish ima više od šest milijuna korisnika, a poznat je i po QR načinu plaćanja, istom onom QR kodu koji bi u iduće dvije-tri godine trebao postati standard na fiskaliziranim računima u Hrvatskoj. Njemački Bluecode, koji se također priključio EMPSA-i u Njemačkoj i Austriji već ima ugovorenu suradnju sa stotinjak banaka, a ovoj inicijativi sada se priključio i prvi partner s juga Europe, koji u tome vidi priliku zbog turista. Riječ je o portugalskom SIBS-u.

Ukupno, EMPSA predstavlja 25 milijuna korisnika mobilnog plaćanja, koji već sad koriste usluge 350 banaka i mogu plaćati na više od milijun prodajnih mjesta. U zagrebačkom Q Softwareu ističu, ipak, da im Twint unatoč svojoj veličini ipak više nije najveći klijent. 

U londonskom Cityju
Dosta rade u fintech industriji i u intenzivnim su razgovorima o suradnji sa švicarskim UBS-om. Nova velika prilika otvorila im se u Velikoj Britaniji zbog tamošnje mirovinske reforme. "Najveći fintech klijent nam je 'Smart' koji je trenutačno možda jedna od najbržerastućih fintech firmi u londonskom Cityju i čiji je predsjednik bivši londonski gradonačelnik. Tu imamo tim od desetak različitih stručnjaka koji su dio Smarta", zaključuje Filip Ljubić.

Komentirajte prvi

New Report

Close