Dobili posao od najveće agencije JI Azije

Autor: Bernard Ivezić , 10. listopad 2018. u 14:23
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica.

Samozatajna hrvatska softverska tvrtka sa sjedištem u Šibeniku, Lemax, ugovorila je naš najveći izvoz turističkog know-howa dosad. Lemax je sklopio posao digitalne transformacije vodeće destination management kompanije u jugoistočnoj Aziji, Asian Trailsa.

Ako ste putovali u Tajland, Bali, Singapur, Indoneziju, Kambodžu, Mjanmar, Vijetnam ili Kinu gotovo je sigurno da je vaš aranžman u pozadini pripremio upravo Asian Trails. Ova agencija zapošljava više od 700 radnika, ima preko 4000 partnera, a teritorijalno pokriva prostor na kojem živi trećina stanovnika planete. Njen je vlasnik Thomas Cook India, koji nije u sastavu jednog od svjetski najjačih turoperatora Thomas Cooka već izravno u rukama kanadskog financijskog holdinga Fairfaxa.

Mate Kostovski, suvlasnik i direktor hrvatskog, brzorastućeg, softverskog izvoznika Lemaxa nije otkrio vrijednost ugovora. No, naglasio je da im je ovo najveći posao u 28 godina poslovanja i da im otvara put u gornju ligu. "Ovo nam je najveća referenca na globalnoj razini, a ono na što sam posebno ponosan je što su na tenderu bili svi naši globalni konkurenti, znači softverske tvrtke iz najrazvijenijih država svijeta, koje imaju na stotine zaposlenih, a na kraju je baš naš, hrvatski softver prepoznat kao najbolji", ističe Kostovski.

Softver, koji je razvio Lemax, u veljači se rebrendirao iz iTravel u jednostavno Lemax. Riječ je o cloud platformi koja klasičnim turističkim agencijama daje tehnološku infrastrukturu kakva je prije bila dostupna samo najvećim, u pravilu američkim, turističkim igračima, poput Booking.coma i Expedije. Kostovski kaže da njihov softver automatizira većinu poslovanja agencija pa one mogu od administracije fokus preusmjeriti na prodaju, marketing i brzo kreiranje nove ponude.

Ono što Lemaxov softver izdvaja od konkurencije je što turističke agencije instantno pretvara u tehnološki najmodernije organizacije orijentirane na kupca. "U punom smislu te riječi, klasičnim turističkim agencijama omogućujemo da počnu poslovati po modelima koje imaju Booking.com ili Expedia, jer preko agencija sada korisnici mogu pretraživati i odmah bookirati hotele, letove i druge usluge, a klijent se može i logirati na portal turističke agencije te tamo preuzeti voucher, provjeriti nagradne bodove, rezervirati svoje iduće putovanje ili vidjeti povijest svih svojih transakcija", kaže Kostovski.

Navodi da će taj sustav značajno unaprijediti i poslovanje Asian Trailsa. Posebno zbog automatizacije, jer ona uključuje cjelokupan proces zaprimanja upita, provjere dostupnosti s dobavljačima, kreiranje itinerera za klijenta, a automatiziran je čak i proces kreiranja i slanja računa te postprodajnih aktivnosti. Pa ipak proces transformacije turističke agencije, posebno tako velike, neće se svesti samo na kreiranje računa u hrvatskom cloud softveru.

"Proces implementacije vrlo je zahtjevan i očekuje se kako će trajati osam mjeseci od čega će nam samo za pripreme za početak tog posla trebati tri mjeseca", kaže Kostovski. Navodi da osim popisivanja svih procesa i njihovog prebacivanja na Lemaxov softver, treba obaviti i integraciju sa sustavima knjigovodstva i drugim sustavim kompanije. Usto, treba obaviti edukaciju, a zbog brojnih novih digitalnih mogućnosti u sklopu digitalne transformacije, Asian Trails dobit će i nove web stranice.

U Hrvatskoj Lemaxov cloud softver za digitalizaciju turističkih agencija koriste agencije kao što su Elite Travel, koji organizira luksuzna turistička putovanja, te službena agencija Hrvatskog nogometnog saveza Ban Tours, poznatija po tome što je za hrvatske navijače, koji su ljetos putovali na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, ugovorila charter let iz Zagreba, kojim je u Hrvatsku sletio dotad najveći zrakoplov, Boeingu 777-300 ER, koji prima 396 putnika.

Globalno, Lemax je prije ulaska u višu ligu, ciljao na najstarije i poslovno vrlo agilne male i srednje turističke agencije. Tako je počeo poslovati na svim kontinentima izuzev Antarktike. Među klijentima im je meksička agencija specijalizirana za puteve Asteka IMC Travel & DMC, južnoafrički specijalisti za poslovna putovanja World Leisure Holidays, zatim organizatori grupnih putovanja u Egipat i druge afričke destinacije Travel Choice kao i specijalisti za svingerska putovanja Luxury Lifestyle Vacations iz SAD-a.

Lemax se u digitalnoj transformaciji nije našao slučajno. Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica. Kostovski navodi da su imali ambiciju postati Booking.com za hrvatsko tržište. Ozbiljan rast Lemax bilježi od 2011. kad kreću u izvoz. Već je u 2013. Lemax iskočio među Deloitteovih 50 najbržerastućih visokotehnoloških tvrtki iz srednje Europe. Lani mu se prihod udvostručio s 5,6 na 10,3 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close