Razvili prvu hrvatsku platformu za internet stvari

Autor: Bernard Ivezić , 15. ožujak 2016. u 07:58
Pionirsko rješenje testira se u Singapuru i Abu Dhabiju/Thinkstock

Pionirsko rješenje testiraju u Singapuru i Abu Dhabiju, a već su to učinili u SAD-u, u tvornici čipova, kao i u slatkovodnim ribnjacima.

Zagrebačka tvrtka Vorbion i CORE Incubator osnivaju tvrtku koja će postati prvi hrvatski sistemski integrator fokusiran isključivo na internet stvari (IoT), doznaje Poslovni dnevnik. Hamed Bangoura, koji se proslavio kao TV voditelj, a posljednje tri godine vodi CORE Incubator, iza kojeg financijski stoji VC fond iz Abu Dhabija Core Commercial Investments, kaže da je jedna od njihovih prvih investicija razvila u Zagrebu punokrvu IoT platformu.

Trenutačno se vodi žestoka utrka za IoT platformu koja će postati svjetski standard u području Industrije 4.0 i pametnih kućanskih uređaja, slično kao što su Google i Apple danas postali standard s Androidom i iOS-om u svijetu mobilnih platformi. U toj su utrci svi od Googleova Brilla, Appleova HomekKita, IBM-ova Watson IoT-a, Microsoftova Azure IoT-a pa sve do Amazonova AWS IoT-a i Boschove najave da ulazi u IoT. Za to su vrijeme Intel, Samsung i Cisco pokrenuli inicijativu za open-source IoT standard zvan IoTivity.

 

7,1milijardu

dolara vrijedit će IoT tržište do 2020., procjenjuje agencija IDC

"Nakon više od godinu dana napornog rada naš proizvod Vorbion UDM – Universal Data Monitoring implementiran je u Singapuru i Abu Dhabiju", kaže Bangoura. Dodaje da je sad plan skalirati rješenje globalno kroz izgradnju specijaliziranog IoT sistemskog integratora. Vorbion UDM, kako neslužbeno doznajemo, trenutačno se testira u gradskoj 'hladionici' (tamošnjem pandanu našoj toplani) u Abu Dhabiju. Prva hrvatska IoT platforma, doznajemo, testirana je prethodno u SAD-u na pokretnoj traci u tvornici čipova, kao i u slatkovodnim ribnjacima. Testirana je i na webu, gdje je poslužila za globano prikupljanje vremenskih podataka i modeliranje klime na svjetskoj razini.

"Zasad ne mogu ulaziti u te detalje, ali mogu reći da naša IoT platforma može funkcionirati u cloudu i na lokaciji korisnika, da ima otvorenu arhitekturu pa se na nju mogu prikopčati bilo koji senzori, a moguće ju je primijeniti u nizu industrija", kaže Bangoura. Razvoj Vorbion UDM-a vode veteran hrvatskog IT-a Branko Špiljak i programer Jakiša Tomić. Špiljak kaže da im je u ovoj fazi razvoja cilj pronaći što više praktičnih primjena vlastite IoT platforme. "Na ideju da napravimo Vorbion UDM došli smo kad smo prije dvije godine zamislili nadogradnju rješenja koje smo razvili za 3M", zaključuje Špiljak.

Tko je Špiljak?

Od PMF-a do Vorbiona
Komentari o Branku Špiljku u IT branši su podijeljeni. Jedni ga opisuju kao živopisnog, a drugi su znatno kritičniji. Špiljak je diplomirao na smjeru matematike, informatike i statistike na PMF-u. Karijeru je počeo kao profesor matematike. Suosnivač je i tehnički direktor M-elektronike. Nakon toga je osnovao i bio tehnički direktor tvrtke Plato koja je u suradnji s njemačkim CIS-om razvila navigacijsko rješenje koje je prodala Navigonu. Suvlasnik je tvrtke za SMS rješenja Hi-Techa. Prije šest godina osnovao je Vorbion.

Komentirajte prvi

New Report

Close