Polovica članica Impact HUB-a lani rasla više od 50 posto

Autor: Bernard Ivezić , 05. lipanj 2016. u 22:00
Foto: Thinkstock

Iako su poznati po socijalnom poduzetništvu, članovi su im i već uhodane tvrtke, tehnološke i druge.

Polovica članica Impact HUB-a Zagreb, prvog coworking prostora i inkubatora za socijalno poduzetništvo u Hrvatskoj, lani je zabilježila rast prihoda veći od 50 posto.

 

5novih

tvrtki niknulo je lani iz Impact HUB-a

Članice HUB-a tijekom 2015. broj radnih mjesta povećale su 60 posto, a njih 32 posto razvilo je nove, inovativne proizvode i usluge koji su jedinstveni kako na hrvatskom tako i na globalnoj razini. Dio je to rezultata prvog presjeka rada Impact HUB-a Zagreb, koji je napravio Ekonomski fakultet iz Beča. Prvi je to presjek rada jednog coworking prostora i inkubatora u Hrvatskoj iz kojeg se nazire koliko je velik učinak takve infrastrukture na razvoj poduzetništva. Hermes Arriaga, suosnivač i direktor Impact HUB-a Zagreb kaže da je zadovoljan napretkom.

 

60posto

tvrtki članica lani povećalo broj zaposlenika

"Najvažnije mi je da smo u tri godine uspjeli ostaviti pozitivan trag u razvoju hrvatskog startup ekosustava, a rast prihoda članica tijekom 2015. kao i razina interakcije između članica ugodno su me iznenadili", kaže Arriaga. Lani je u programima i radu Impact HUB-a sudjelovalo 1200 ljudi. Sam HUB, navodi Arriaga, ima u prosjeku 55 članova mjesečno, a godišnje se ta brojka zbog članova koji sudjeluju na projektnoj bazi penje na osamdesetak. U posljednje tri godine u Impact HUB-u radilo je ukupno 145 članova.

 

465tisuća

kuna donirano kapitala novim poduzetnicima od osnutka

"Iako smo najpoznatiji po socijalnom poduzetništvu, naši su članovi i freelanceri te nove, ali i već uhodane tvrtke, koje se bave edukacijom, tehnologijom, kreativnom i drugim područjima", kaže Arriaga. Dodaje da je iz Impact HUB-a lani niklo pet novih tvrtki. U tri godine HUB je u suradnji s partnerima osigurao 465 tisuća kuna sjemenskog kapitala novim poduzetnicima. Arriaga kaže da rastu organski i paralelno uče o potrebama našeg startup ekosustava.

 

1200ljudi

lani prošlo kroz poduzetničke programe u HUB-u

"Zato smo od početnog coworking modela evoluirali u sadržajni koji sada prerasta u model temeljen na znanju, po čemu smo jedinstveni na tržištu", kaže Arriaga. Tvrtka Pokreni ideju, koja upravlja Impact HUB-om, prema Poslovnoj Hrvatskoj, lani je rasla 51,3 posto, na 460,4 tisuće kuna prihoda uz gubitak od 131 tisuću kuna. "U tri godine smo diverzifikacijom ponude ostvarili lijep rast prihoda, a i dobit će uskoro doći jer ovoje biznis koji sporije generira povrat. Važnije je da brzo stvara pozitivan utjecaj na startup ekosustav", zaključuje Arriaga.

Komentirajte prvi

New Report

Close