Hrvatski informatičari izgradili dodatak za Messenger i pobijedili konkurenciju iz čitavog svijeta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. travanj 2016. u 14:09
Foto: DPA/PIXSELL

“Izgradili smo ekstenziju za browser koja dodaje nenametljivu end-to-end enkripciju facebookovom chatu Messenger.com”

Hrvatski infromatičari proglašeni su prvacima natjecanja CopenHacks, održanog protekloga vikenda u danskom glavnom gradu, u konkurenciji 25 ekipa iz SAD-a, Rusije, Indije, Kine, Grčke, Danske, Islanda i drugih zemalja.

 U četveročlanoj hrvatskoj ekipi bili su Marko Božac, student ekonomije, trenutačno na studiju u Velikoj Britaniji, Stanko Krtalić Rusendić i Petar Šegina, studenti zagrebačkog FER-a, te Luka Strižić, ferovac trenutačno na studiju SpaceMaster u Švedskoj.

 "Izgradili smo ekstenziju za browser koja dodaje nenametljivu end-to-end enkripciju facebookovom chatu Messenger.com", rekao je u utorak za Hinu jedan od njih, Luka Strižić, te objasnio: "Ukratko, koristeći taj sustav možete nastaviti koristiti Messenger kao i inače, samo sada nitko osim osoba koje su u komunikaciji ne može pročitati poruke, čak niti Facebook, preko čijih se servera komunicira. Svi ostali koji žele presresti komunikaciju, vide samo naizgled nasumična slova. Za šifriranje i dešifriranje koristi se GNU Privacy Guard, na kojeg se pouzdaju korisnici i sustavi diljem svijeta."

 Za taj su se projekt (hack) članovi hrvatske ekipe odlučili tek dan uoči natjecanja. Iako su, kako su se požalili, za predstavljanje svog projekta imali tek pet minuta, što im je bilo premalo, članovi stručnog žirija prepoznali su vrijednost njihova rada i proglasili ih prvacima natjecanja.

Više informacija o projektu moguće je vidjeti na stranici messengerpg.tech  

Natjecanje, koje je trajalo neprekidno 24 sata, održano je u sklopu službene studentske hakatonske lige (Major League Hacking), pod pokroviteljstvom Microsofta, Amazona, Bloomberga i drugih velikih informatiučkih kompanija.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Ne može provaliti nitko osim vlada jedno 50-tak država. Inače dobru taktiku imaju ovi poznati sajtovi, organiziraju nekakva kao natjecanja gdje za siću udijeljenu studentima dobiju besplatne ideje i inspiraciju za nove projekte. To je kao da imaš super ideju za biznis i skupiš bogataše na hrpu i besplatno im podijeliš ideju. Šta reći o mudrosti takvih igrača.

Tko se to prvi sjetio skidam kapu.

Dečki, kad ste već vani ostanite vani i izgradite si život.

jok, kockice će morati samo ako budu registrirali ideju u HR 🙂

A ima li kockice na dizajnu?

New Report

Close