Evo zašto je Zagreb izabran za novi centar švicarske kompanije

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. studeni 2018. u 07:15
Foto: press

Zagreb je kompanija za sjedište novog Centra za softver izabrala u krugu 40 gradova Europe, a potom je naša prijestolnica ušla u finalnih šest, uz Sofiju, Bukurešt, Beograd, Madrid i Lisabon.

Hrvatskim informatičkim ekspertima stvorena je nova prilika da ostanu u svojoj zemlji i ne odu unovčiti znanja i pamet u primjerice, Švicarsku, jer je tvrtka iz te zemlje, Adcubum, došla ovamo, u Zagreb, gdje je upravo otvorila svoj Centar za razvoj softverskih rješenja. Ulaganje je to vrijedno 12 milijuna eura kroz tri godine, objašnjava direktor hrvatske podružnice Adcubuma Bojan Poljičak.

“Ovo je švicarska greenfield investicija, odnosi se na razvoj centra za usluže djelatnosti, za razvoj softvera. To su uslužne djelatnosti visoke dodane vrijednosti, usmjerene razvoju i izvozu”, kaže Poljičak, koji je bio i direktor Adecco Hrvatska. Adcubum postoji već 20 godina i osim u matičnoj zemlji djeluje u Austriji i Njemačkoj, specijaliziran za poslovna informatička rješenja za osiguravajuća društva. Ukupno ima 350 zaposlenih, a u Zagrebu ih je sad sedam. Do kraja ove godine bit će ih 10, a ono što je posebno stimulativno za domaće stručnjake jest najava da planiraju svake godine u idućih pet zaposliti po 40 ljudi kako bi ih krajem 2023. imali ukupno 200.

“Profili koji nas zanimaju su inženjeri za razvoj softvera. Vrlo smo zadovoljni razinom znanja i vještina postojećih kandidata i na početku smo naišli na dobar interes. Kao i u drugim zemljama glavni izazov će biti naći, privući i zadržati dovoljan broj odgovarajućih kandidata ali smo pozitivni i očekujemo da ćemo moći ostvariti planove”, objašnjava Poljičak. Glavni proizvod Adcubuma, a na kojem će raditi i ovdje, je SYRIUS, sveobuhvatno softversko rješenje razvijeno specifično za poslovanje osiguravatelja.

“Ono im, s jedne strane, omogućava da gotovo sve svoje procese obavljaju unutar tog rješenja a da ga, s druge strane, prilagode svojim poslovnim specifičnostima kroz parametrizaciju i fleksibilnost softverskog rješenja”, navodi direktor Adcubumove hrvatske podružnice i napominje kako im je cilj ovdje svoriti dodatne ljudske resurse za daljnji razvoj SYRIUS-a.

“Postepeno planiramo formirati i timove koji će raditi na novim softverskim proizvodima u području aplikacija tzv. front enda, ali i obrade i analitike u području big date”, ističe Poljičak.

 

12 milijuna

eura vrijedi ulaganje švicarske kompanije u hrvatsku u tri godine

Inače, Zagreb je kompanija za sjedište novog Centra za softver izabrala u krugu 40 gradova Europe, a potom je naša prijestolnica ušla u finalnih šest, uz Sofiju, Bukurešt, Beograd, Madrid i Lisabon. Zašto ih je pobijedila?

“Presudili su izgledi za raspoloživost IT stručnjaka visoke profesionalnosti, poznavanje stranih jezika, kulturološke sličnosti i potpore državnih institucija kao što je Agencija za investicije i konkurentnost”, otkriva Poljičak. Očekuje stoga da će na našem terenu pronaći i angažirati traženi broj ljudi, čime bi centar postao pojedinačno najveća lokacija za razvoj softvera u cijeloj Adcubum grupi.

“Želimo iskoristiti vrlo dobar omjer stručnosti, profesionalnosti i fleksibilnosti i timskog rada koje imaju kandidati i potencijalni zaposlenici u Hrvatskoj. Isto tako želimo pružiti našim zaposlenicima iskustvo rada s kolegama i klijentima u Švicarskoj i Njemačkoj – kao i prenijeti dio naših znanja i načina rada na kolege u tim zemljama”, zaključuje Bojan Poljičak. Na otvorenju ureda bili su i glavni tehnološki direktor Adcubuma Walter Meister i švicarska veleposlanica u Hrvatskoj Emilia Georgieva, koji su istaknuli da je hrvatska podružnica rezultat ubrzanog razvoja kompanije zbog povećanja potražnje za uslugama, izrazivši nadu da će ovo ulaganje učvrstiti status Švicarske u prvih 10 inozemnih ulagača u Hrvatsku. Prema podacima HNB-a, izravna ulaganja Švicaraca u Hrvatskoj u 2016. bila su 6,2 milijuna eura, potom su tamošnje tvrtke lani dezinvestirale 10,6 milijuna eura, u prva dva kvartala ove godine već je u RH uloženo oko 5,6 milijuna eura švicarskog kapitala, a ukupno od 1993. oko 42,4 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close