Dubrovnik pretvaraju u Smart City, počeli s parkiranjem

Autor: Marta Duić , 28. listopad 2015. u 22:00
Dubravko Jakovljević, Ivan Brčić, Andrej Šarić, Petar Matuško, Robert Kalačić i Hrvoje Lakić rade u laboratoriju Smart City/Grgo Jelavić/PIXSELL

Osim za jednostavno traženje parkinga, osmislili aplikaciju za navodnjavanje. Modernizirali su i brošuru Dubrovnik Card.

Universal industries i Enum software dva su IT startupa Razvojne agencije grada Dubrovnika (DURA), čiji su članovi studenti. DURA je u sklopu poduzetničkog inkubatora Tvornica ideja otvorila Smart City laboratorij u kojem dva tima rade na pilot-projektima, za koje su već nagrađeni na Hackathonu, te su uključeni u mentorski program za IT startupove.

Robert Kalačić, Hrvoje Lakić, Petar Matuško i Dubravko Jakovljević, studenti preddiplomskih i diplomskih studija elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu, strojarstva, prometnih znanosti i studija akvakulture, čine tim hardveraša, točnije startup Universal industries. U Enum softwareu su, pak, Ivan Brčić, Andrej Šarić i Dživo Jelić, studenti informacijskih tehnologija.

Štede vrijeme, živce, vodu…
Projekt Smart Parking sustav je koji traženje parkinga po gradu pretvara iz dugotrajnog i frustrirajućeg procesa u par jednostavnih akcija. Ideja je temeljena na želji da u što kraće vrijeme korisnik pronađe najbliže slobodno parkirališno mjesto u gradu. "Na parking mjesta ćemo postaviti senzore koji u stvarnom vremenu šalju informaciju na server te su one dostupne korisnicima u obliku interaktivne mape na mobilnim aplikacijama na kojima će se vidjeti sve informacije o parkingu, od cijene, besplatnih sati do uvjeta korištenja parkinga", objašnjava Robert Kalačić. Nedavno su dobili zeleno svjetlo i za projekt Smart Sprinklers, sustav koji će ugraditi u novi park, čime će se u potpunosti modernizirati sustav navodnjavanja parka.

 

Šarić

Cilj nam je postići i rast naših tvrtki te zaposliti još novih mladih inženjera

Dubravko Jakovljević otkriva kako će očekivane uštede u potrošnji vode iznositi i do 50 posto, a osim prskalica, bit će postavljene i pametne solarne klupe. Treći projekt, projekt Dubrovnik Card, zapravo je modernizacija postojeće turističke kartice s pogodnostima za posjetitelje. Kako objašnjava Dživo Jelić, riječ je o mobilnoj aplikaciji koja će imati sav sadržaj iz brošure Dubrovnik Card, ali i dodatne, modernije mogućnosti, kao korištenje tehnologije iBeacon koja vrlo precizno određuje lokacije korisnika mobilne aplikacije i prikazuje informacije o objektima u njihovoj neposrednoj blizini. 

Ništa bez DURA-e 
"Našim aplikacijama ćete sva slobodna mjesta u gradu imati na dlanu. Osim smanjenja vremena potrebnog za pronalaženje parkinga, smanjuju se gužve u prometu, a time i emisije štetnih plinova iz vozila", ističe Kalačić osnovnu prednost Smart Parkinga.  Jelić pak kaže da će Dubrovnik Card u potpunosti modernizirati svoju ponudu, a turisti više neće morati nositi papirnatu brošuru, već će sav sadržaj imati na svom mobitelu.

"Poznato je da Smart City rješenja pomažu gradu u nekolio bitnih aspekata, kroz uštedu proračunskog novca, širenje i unapređenje ponude potrošačima te brigom za okoliš i održivost. Takvi projekti dugoročno značajno utječu na podizanje kvalitete i čine grad ugodnijim mjestom za život", kaže Petar Matuško. Iako priznaju da su im početci bili kaotični i da im se bilo teško snaći u poslovnom svijetu, s obzirom na silnu papirologiju na koju u posla morate misliti, kažu da im je pomoć koju im daje DURA prijeko potrebna.

Osim prostora i mentoriranja, na raspolaganju su im za sva pitanja u poslovanju, kao i za tehničke elemente projekata Smart City iz Strategije razvoja pametnog grada Dubrovnika.  Preko njih dobivaju i informacije o dostupnim europskim fondovima, a upravo takve projekte poduzetni studenti namjeravaju prijavljivati i u budućnosti. "Plan nam je najprije dovršiti pilote i onda ih proširiti na cijeli grad, ali tu nije kraj jer je u Strategiji razvoja pametnog grada Dubrovnik definirano još mnogo projekata. Cilj nam je postići i rast naših tvrtki te zaposliti još novih mladih inženjera", kaže Andrej Šarić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close