Brži internet, autonomni traktori i više ulaganja u R&D

Autor: Bernard Ivezić , 26. siječanj 2020. u 22:00
U Osijeku svoju je podružnicu otvorio i Rimac Automobili/DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Tvrtke u Osijek Software Cityju smatraju da bi ova odluka Vlade mogla pomoći da se uloži u povećanje broja IT stručnjaka.

Iako se odluka da 5G dođe u Osijek, a ne u Bjelovar, Karlovac ili Rijeku, prvenstveno objašnjava s jakom lokalnom IT zajednicom, koja bi istraživala i proizvodila nove proizvode temeljene na 5G tehnologijama, dio odgovora je i što u Osijeku već postoji i potražnja.

Osatina grupa, poljoprivredna tvrtka s više od 1400 zaposlenika, posljednjih je godina krenula u značajno informatiziranje svoje poslovanje. Među inima, zagrebačka IT tvrtka GDI grupa joj je krave povezala na internet, a s 5G-om očekuje da će moći krenuti prema autonomno voženim traktorima, autonomnim dronovima i multispektralnim kamerama za preciznu poljoprivredu. Jedan od projekata koje planiraju na 5G-u donijet će im izravne uštede.

Umjesto da obradu podataka obavljaju na svakom vozilu, primjerice prilikom gnojidbe, sad će to moći preseliti u cloud i vozilima slati samo poljoprivredno važne informacije vezane samo za njihovu trenutačnu lokaciju. U najvećem gradu u Slavoniji je prije više od godine Ericsson Nikola Tesla otvorio razvojni centar. U njemu se radi na razvoju 5G tehnologija i prema posljednjim informacijama zapošljava četrdesetak IT stručnjaka.

Gordana Kovačević, predsjednica uprave Ericssona NT još je na otvaranju naglasila da u suradnji sa Sveučilištem u Osijeku planiraju nova radna mjesta za 300-ak mladih znanstvenika. Tvrtke u Osijek Software Cityju smatraju da bi ova odluka Vlade oko 5G-a mogla pomoći da se uloži u projekte povećanja broja IT stručnjaka na lokalnoj razini.  Osijek Software City u posljednjem dostupnom istraživanju, onom za 2018., navodi da je broj tvrtki koje se bave razvojem softvera na području županije porastao za 18 posto na 176, broj zaposlenih za 19 posto na 713, a ukupni prihodi za 93 posto na 351,9 milijun kuna.

Pri tome je izvoz tih tvrtki porastao za 36 posto na 232,2 milijuna kuna. Jedna od tvrtki koje su u Osijeku otvorile svoju podružnicu je i Rimac Automobili. Sacha Vražić, direktor razvoja autonomne vožnje Rimac Automobila kaže da će 5G omogućiti telemetriju u vožnji u realnom vremenu. "Primjenom 5G-a omogućit će se telemetriju u realnom vremenu i biti u mogućnosti prenositi podatke sa svih senzora, a 5G je ključan i za razvoj tehnologija pametnih gradova", kaže Vražić.

U HT-u navode da u Osijeku već imaju lokacija koje su spremne za 5G mrežu i na njima se vrše tehnička testiranja, a ističu da su u rujnu demonstrirali prvi video prijenos preko 5G mreže u ovom djelu Europe upravo s osječkim startupom Orqa. U A1 Hrvatska ističu da su prvi u Hrvatskoj demonstrirali mogućnosti 5G-a s brzinom od 20 Gbps i da će u Osijeku jedna od prvih primjena te tehnologije biti povećanje dostupnosti broadbanda u gradu pomoću fixed wireless tehnologije. U Tele2 pojašnjavaju, da prema najavama Hakoma, očekuju da će se dodjela spektra za 5G odraditi u drugoj polovici godine te da će se time ispuniti svi preduvjeti za investiciju u 5G mrežu.

Komentirajte prvi

New Report

Close