Altpro najuspješnija tvrtka izašla iz Zicera

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2019. u 22:00
Konferencija Zagreb Connect 2019./Matija Habljak/PIXSELL

Prema podacima Zicera, u njihovom se coworkingu nalazi stotinjak inovativnih tvrtki dok je kroz program za mlade prošlo 56 timova.

Tvrtka Altpro, proizvođač sigurnosne opreme za željeznička vozila i infrastrukturu, koja je unazad godinu dana krenula u realizaciju velikih poslova s Bombardierom, Mitsubishijem i Ansaldo Hitachijem te koja je potpisala strateška partnerstva u Indoneziji, Indiji i Kini, najuspješniji je inovativni poduzetnik potekao iz Zicera.

Najveći tehnološki hub u Hrvatskoj, zagrebački Zicer, u srijedu je svoju godišnju startup konferenciju Zagreb Connect 2019. iskoristio kako bi podvukao crtu ispod četvrt stoljeća poslovanja te upravo Altpro proglasio svojim najuspješnijim alumnijem.  Zvonimir Viduka, direktor tvrtke Altrpro ističe da mu je ulazak u Tehnološki park Zagreb, današnji Zicer, bila prva velika, iz današnje perspektive, itekako dobra poslovna odluka koju su donijeli.

"Altpro više nije startup već tvrtka koja ima svoje proizvodne pogone i prodaju po cijelom svijetu te moram naglasiti da sam jako impresioniran onim u što je Zicer izrastao do danas, jer to mi pokazuje da se u Hrvatskoj po pitanju inovativnog poduzetništva ide u dobrom smjeru", naglašava Viduka.

Potencijal rasta
Frane Šesnić, direktor Zicera kaže da je to potvrda da ovdje postoje razvojni timovi i mladi startupovi s potencijalom internacionalnog rasta. "Riječ je o tvrtkama koje razvijaju inovativne proizvode i stalno su nam u fokusu pa tako i kroz četvrti ciklus Startup Factoryja u koji je uključeno 16 startupova", kaže Šesnić. Dodaje da to ne bi mogli ostvariti bez podrške Grada Zagreba koji je i osnivač i vlasnik Zicera.

Prema podacima Zicera, u njihovom se coworkingu trenutačno nalazi stotinjak inovativnih tvrtki dok je kroz program akceleracije mladih poduzetničkih timova do sada prošlo njih 56. Grad Zagreb je kroz Zicer u njih uložio dva milijuna kuna te pri tome stvorio i novi investicijski instrument. Početkom godine Zicer je dodjelio prva tri konvertibilna zajma hrvatskim startupovima, a uzeli su ih startupi Beyond Seen Screen i HUBBIG, svaki po 200.000 kuna zajma te MOBILEone 100.000 kuna.

 

300 tisuća

kuna konvertibilnih zajmova ove godine izdao Zicer

To je velika promjena u odnosu na dosadašnji način poticanja startupa u Hrvatskoj, koji se temeljio mahom na bespovratnim sredstvima. Milan Bandić, gradonačenik Zagreba kaže da grad i dalje čvrsto stoji iza poticanja inovativnog poduzetništva. "Trasfer tehnologija i nove inovacije zajedno sa znanjem moraju rasti i razvijati se u funkciji običnog čovjeka, a svi timovi koji su danas ovdje imaju samo jednu budućnost – uspjeh, koji nema alternative", kaže Bandić.

Ante Janko Bobetko, član Uprave za inovacije Hamag-Bicra kaže da snažno podupiru razvoj poduzetništva, a posebno kroz razvoj inovacija. "Želja nam je podržati projekte i pružiti im podršku u najosjetljivijem dijelu razvoja – dovršetku proizvoda ili usluge i zato ćemo obuhvatiti što više poduzetničkih inicijativa", kaže Bobetko te je pozvao startupe da ne odustaju, jer su "pokretač gospodarstva i društva".

Inovacije ključne
S tim se složio i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor, koji je naglasio da ako je uspio Izrael, kao mala zemlja u neprijateljskom okruženju, onda uspjeti može svatko.

"Vremena se brzo mijenjaju, a inovacije su jedini način na koji konzistentno dodajete vrijednost proizvodu ili usluzi u kompetitivnoj globalnoj ekonomiji pa se zato Izrael pozicionirao kao epicentar startup inovacija na međunarodnoj sceni", kaže Mor. Zicer je, uz Altpro, dodjelio nagrade i za najuspješnijeg alumnija Startup Factoryja logistički startzp HUBBIG i najuspješnijeg natjecatelja Zagreb Connecta, insuretech tvrtku Amodo.

Komentirajte prvi

New Report

Close