Zveckanje oružjem i najava nižih kamata poskupile zlato

Autor: Tomislav Pili , 23. lipanj 2019. u 22:00
Investitori motivirani za ulaganje/REUTERS

Fedovo snižavanje kamata oslabilo bi dolar, a status investitorske ‘sigurne luke’ dodatno naglašavaju tenzije između Amerike i Irana.

Sve glasnije zveckanje oružjem u odnosima između Amerike i Irana u kombinaciji s nižim prinosima na obveznice (i posljedično slabijim dolarom) trebali bi ostatak godine učiniti vrlo zanimljivim za zlato, ocjenjuju inozemni analitičari.

Za lipanj u plusu 10 posto
Cijena zlata premašila je u petak razinu od 1400 dolara po unci, približivši se najvišoj razini u šest godina pod utjecajem slabijeg dolara, zabrinutosti za gospodarstvo i geopolitičkih napetosti.

Na globalnim tržištima dosegnula je i 1409 dolara po unci, što je najviša razina od rujna 2013. godine. Tako za lipanj zlato bilježi skok vrijednosti od 10 posto.

Potražnja za dragocjenim metalom naglo je porasla nakon što je američka središnja banka (Fed) sredinom prošlog tjedna nagovijestila da će vjerojatno uskoro sniziti ključne kamatne stope.

Dolar je oslabio nakon Fedova signala koji se podudario s ublažavanjem monetarne politike središnjih banaka širom svijeta radi poticanja gospodarskog rasta.

Ulagači širom svijeta strahuju da bi gospodarstvo moglo još više oslabiti u uvjetima američko-kineskog trgovinskog rata. Nagli rast cijene zlata poklopio se i s vijesti o iranskom obaranju američkog "špijunskog drona", koji je po tvrdnjama Teherana ušao u njihov zračni prostor.

Incident je dodatno zaoštrio napetosti između Irana i SAD-a, potpirivši strahovanja od oružanog sukoba.  

Negativna korelacija
Prema napisima New York Timesa, američki predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je ipak otkazao kad u zrakoplovi već bili u zraku.

Kako za CNBC ističe analitičar plemenitih metala David Lennox, negativna korelacija između cijene zlata i tečaja dolara motivira investitore na ulaganje u taj metal. "Kako kamatne stope budu padale, tako će vjerojatno slabiti i dolar", naglašava Lennox.

Dodaje kako geopolitičke tenzije dodatno naglašavaju status zlata kao investitorske "sigurne luke" što dodatno "gura" cijenu prema gore. Prema mišljenju singapurske investicijske tvrtke DBS, rast  cijene zlata za sada je održiv. 

Komentirajte prvi

New Report

Close