Znanstvenica ima sjajnu vijest: Covid više neće mutirati u teže varijante jer naprosto više ‘nema kamo otići’

Autor: Poslovni.hr , 23. rujan 2021. u 08:38
Foto: Pixabay

Covid vjerojatno više neće mutirati u puno smrtonosnije varijante jer naprosto više ‘nema kamo otići’, kaže ugledna znanstvenica koja je sudjelovala u kreiranju oxforskog cjepiva koje proizvodi AstraZeneca, piše Telegraph.

Sarah Gilbert rekla je da virus s vremenom postaje sve manje virulentan kako se širi populacijom koja je sve više imuna, prenosi Jutarnji list.

Iako očekuje još neki genetski pomak, rekla je da će Sars-CoV-2 na kraju postati poput ostalih sezonskih koronavirusa koji uzrokuju prehladu i respiratorne infekcije.

Govoreći u srijedu na webinaru Kraljevskog medicinskog društva o varijantama virusa, Gilbert je rekla: “Virus ne može potpuno mutirati jer njegov šiljasti protein mora stupiti u interakciju s ACE2 receptorom na površini ljudske stanice kako bi ušao u tu stanicu. Kad bi promijenio svoj protein šiljka toliko da ne može stupiti u interakciju s tim receptorom, onda ne bi mogao ući u stanicu. Dakle, nema mnogo mjesta na koja bi virus mogao otići da izbjegne imunitet, a da i dalje bude zaista zarazan virus.”.

“Obično vidimo da virusi postaju manje virulentni kad lakše cirkuliraju i nema razloga misliti da ćemo imati virulentniju verziju Sars-CoV-2”, pojašnjava Gilbert.

“Vidimo spor genetski pomak virusa, a u populaciji će se postupno razvijati imunitet, kao i na sve ostale sezonske koronaviruse. Ima ih četiri i kruže već desetljećima, a mi ih nismo ni svjesni. Dakle, već živimo s četiri različita ljudska koronavirusa o kojima zapravo i ne razmišljamo previše i na kraju će Sars-CoV-2 postati jedan od njih. Pitanje je koliko će vremena trebati da se to ostvari i koje ćemo mjere u međuvremenu morati poduzeti kako bismo to uspjeli napraviti. Do sada je sve dosadašnje varijante virusa, koje su izgledale kao da su virulentnije i da izbjegavaju imunitet, nadvladala delta varijanta koja je zaraznija”, kaže znanstvenica.

Komentirajte prvi

New Report

Close