Žene polako preuzimaju i tipično muške kompanije

Autor: Tomislav Oharek , 07. siječanj 2014. u 19:57
Angela Merkel

Prošle godine u američkom tehnološkom sektoru prvi put je zaposleno više žena nego muškaraca: od ukupno 39.000 zaposlenih od siječnja do rujna 60 posto je žena.

Žene sve agresivnije osvajaju za njih donedavno nedodirljive pozicije i radna mjesta. Tako je, kako javlja Business Insider, prošle godine u američkom tehnološkom sektoru prvi put zaposleno više žena nego muškaraca.

Od ukupno 39.000 zaposlenih u tom sektoru u razdoblju od siječnja do rujna 60 posto je žena. Od prošle godine ženska ruka upravlja vodećom američkom obrambenom kompanijom Lockheed Martin, Američke savezne rezerve dobile su prvu šeficu u povijesti te institucije, a i bastion mačizma, američka autoindustrija, i to General Motors, dobio je prvu predsjednicu Uprave. Ne smije se previdjeti ni veteranku Forbesove liste najutjecajnih žena na svijetu, koja ne silazi s njezina vrha već sedam godina, a nakon što je lani osigurala još jedan mandat na čelu njemačke vlade izvjesno je da će se kancelarka Angela Merkel još neko vrijeme zadržati na čelu tog popisa.No, daleko od toga da ove godine neće dobiti oštru konkurenciju u liku Janet Yellen, nove predsjednice Feda. Ona na toj dužnosti nasljeđuje Bena Bernankea i, kako je upozorio The Wall Street Journal, Yellen je ovim imenovanjem postala najmoćnija osoba na svijetu po pitanju ekonomske politke. Ova ekonomistica, rođena 1946. godine, ima vrlo bogato iskustvo. Bila je potpredsjednica odbora guvernera Feda, predsjednica i izvršna direktorica Federal Reserve Banka San Francisca, tijekom predsjedničkog mandata Billa Clintona predsjedala je vijećem ekonomskih savjetnika Bijele kuće. 

 

36godina

iskustva u kompaniji koju vodi ima šefica Petrobrasa M. Foster

Golubica ili jastreb? 
Na Wall Streetu Yellen se doživljava kao "golubica", koju od inflacije više zabrinjava nezaposlenost, pa analitičari vjeruju da neće biti previše sklona povisivanju refernetne kamatne stope. Ipak, u svjetskom financijskom središtu ne dvoje da bi se, ako se promijene gospodarske prilike, Yellen mogla lako iz "golubice" transformirati u "jastreba". U svakom slučaju, njezino imenovanje donijelo je stabilnost na američkom, ali i svjetskim tržištima jer je izvjesno da u postojećem okruženju prva čelnica Feda u njegovoj stogodišnjoj povijesti neće dramatičnije mijenjati dosadašnju politiku kupnje obveznica na tržištu, odnosno provođenja politike jeftinog novca.Ipak, lani je u poslovnom svijetu najviše odjeknulo imenovanje Mary Barre na čelo General Motorsa, koje je ocijenjeno kao velika pobjeda za žene u automobilskoj, tradicionalno "muškoj" industriji. Ona je bila idealna kandidatkinja za slamanje otpora i predrasuda prema ženama u tom sektoru.

Ta pedesetjednogodišnja elektroinženjerka cijeli je radni vijek provela u GM-u, a pri usponu na čelnu poziciju u tvrtki prošla je sve razine. Karijeru je počela prije 33 godine kao inženjerka u odjelu razvoja, a na mjesto izvršne direktorice GM-a došla je s pozicije potpredsjednice divizije za globalni razvoj tvrtke. I obitelj joj je duboko povezana s General Motorsom, a otac joj je radio na traci za sklapanje Pontiaca punih 39 godina. Već i prije imenovanja na čelo GM-a u Forbesu je prepoznat njezin utjecaj, pa se 2012. godine našla na 41. mjestu najmoćnijih žena na svijetu, da bi se lani uspela na 35. mjesto.Jedno mjesto bolje lani se plasirala još jedna žena koja je uspjela doći za kormilo kompanije u sektoru u kojem su visoke upravljačke dužnosti bile u pravilu rezervirane za muškarce. Marillyn Hewson od siječnja je predsjednica Uprave američkoga obrambenog diva Lockheed Martina. Diplomirala je poslovnu administraciju i magistrirala ekonomiju. Karijeru u Lockheed Martinu počela je 1982. godine, obnašla je niz upravljačkih dužnosti. Bila je, među ostalim, predsjednica, glavna operativna direktorica i izvršna potpredsjednica Lockheed Martinova poslovanja elektroničkih sustava. U prosincu 2012. izabrana je u odbor direktora Lockheed Martina, a od siječnja je predsjednica Uprave. Inače, etablirala se i na Fortuneovu popisu 50 najutjecajnih žena u biznisu, gdje se našla 2010., 2011. i 2012. godine.

Prošlu je godinu ta šezdesetogodišnjakinja dočekala na visokom četvrtom mjestu.U društvu Angele Merkel, među 100 najmoćnijih žena na svijetu, nalazi se još osam šefica država, koje vode države čiji zajednički BDP iznosi 11,8 bilijuna dolara. Valja istaknuti kako se tik iza njemačke kancelarke, na drugome mjestu, našla brazilska predsjednica Dilma Rouseff, na visokoj 18 poziciji također je jedna Brazilka čije je imenovanje pretprošle godine u sektoru naftne industrije izazvalo gotovo jedanako iznenađenje kao i lanjsko imenovanje Mary Barre na čelo GM-a. Maria das Graças Silva Foster od siječnja 2012. na čelu je Petroleo Brasilera (Petrobras), jedne od pet najvećih naftnih kompanija, čija je tržišna vrijednost još 2008. dosegnula gotovo 300 milijardi dolara. Foster je zapravo najbolje plasirana šefica kompanija na popisu, ima 36-godišnje iskustvo u Petrobrasu, a do imenovanja na novu dužnost bila je na čelu odjela prirodnog plina i energije, koji ima najveći rast unutar brazilske kompanije. Analitičari smatraju da su upravo njezin ugled u kompaniji i neupitna stručnost ulili optimizam među ulagače, koji i dalje preporučaju kupnju dionica te kompanije.

Radoholičarka
Osim neupitne stručnosti, brazilskoj predsjednici Dilmi Rouseff, koja želi povećati kvotu žena na upravljačkim pozicijama u Brazilu, u imenovanju Fosterove pomoglo je i profesionalno poznanstvo. Naime, dok je Rouseff bila ministrica energetike brazilske države Rio Gradnde, ona je uz posao u Petrobrasu radila i u njezinu ministarstvu. Foster, koja je udana, ima dvoje djece i unuku, ima veliku energiju i predanost poslu. Tako je u jednom intervjuu prošle godine rekla: "U Petrobrasu imamo jednodnevni radni tjedan. Počinje u ponedjeljak i završava u subotu. Zapravo, katkad završava i u nedjelju". Upravo su joj njezine radne navike donijele nadimak Caveirao, odnosno "policijsko oklopno vozilo za suzbijanje nereda".

Jedina iznimka u njezinu radnom rasporedu je angažman u školi sambe Uniao da Ilha, jednom od organizatora karnevalskih parada u Riju. "Petrobras i škola sambe moje su dvije strasti", priznala je Foster. Ipak, čini se da ih ima još jer vozi motocikl i ima dvije istetovirane zvijezde na zapešću. Na pitanje koje je njihovo značenje odgovara kako ih ima i na manje vidljivim mjestima.Inače, ukupno 24 predsjednice uprava korporacija koje su se našle na prošlogodišnjem Forbesovom popisu upravljaju kompanijama koje imaju ukupni godišnji prihod od 893 milijarde dolara, 16 njih same su osnovale kompanije, a čak 14 je milijarderki čija je ukupna zajednička imovina veća od 82 milijarde dolara. Da žensko poduzetništvo sve više jača, potvrđuju i ikone modne industrije Miuccia Prada, osnivačica Zare Rosalia Mera, a tu su i Tory Burch i Diane von Furstenberg. Poslove su  uspješno pokrenule i Opraf Winfrey, Arianna Huffington, kineska nekretninska tajkunka Žang Šin i Kiran Mazumdar-Shaw, prva indijska biotehnološka poduzetnica. 

Nove stare vladarice ljestvice najutjecajnih žena na svijetu…

  1. Angela Merkel – Njemačka kancelarka
  2. Irene Rosenfeld – Predsjednica Uprave, Mondelez International
  3. Maria das Graças Silva Foster – Predsjednica Uprave, Petrobras
  4. Angela Ahrendts – Predsjednica Uprave, Burberry Group
  5. Žang Šin – Osnivačica i predsjednica Uprave, Soho China
  6. Marillyn Hewson – Predsjednica Uprave, Lockheed Martin
  7. Ellen Kullman – Predsjednica Uprave, EI du Pont de Nemours
  8. Sheri McCoy – Predsjednica Uprave, Avon Products
  9. Janet Yellen – Fed
  10. Indra Nooyi – Predsjednica Uprave, PepsiCo
  11. Rosalind Brewer – Predsjednica Uprave, Sam's Club, Wal-Mart Stores
  12. Mary Barra – General Motors
  13. Miuccia Prada – Prada

Komentirajte prvi

New Report

Close