Planiraju graditi oko 800 stanova: ‘Sastajem sa sa svima koji imaju neku zanimljivu ideju’

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2019. u 09:18
Foto: Getty Images

Potporu novoj tvrtki, koju će voditi Marjan Rekar, bivši čelnik Slovenskih željeznica, dao je Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane.

Krajem prošlog tjedna bivši slovenski premijer Anton Rop, Janez Zemljarič, između ostalog i bivši potpredsjednik vlade SFRJ i čelnik tajne službe, te tvrtka Esquilino investicije, osnovali su zajedničku kompaniju Carantanium, koja će se baviti nekretninama.

Vodit će je Marjan Rekar, bivši šef Slovenskih željeznica, pišu Finance. Za 24ur, najstariji od "old boysa" Janez Zemljarič, potvrdio je da namjeravaju obnoviti projekt Korotansko naselje u Ljubljani. Kontaktirao ih je i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je 24ur rekao kako podržava projekt, koji još nema građevinsku dozvolu. Zemljarič je Financama izjavio da sa suradnicima raspravlja o kupnji navedenog zemljišta i da pri financiranju izgradnje računaju na banke.

Više preprodaja zemljišta
Prošlog tjedna Anton Rop, koji je sada nadzornik Štedionice Lon, rekao je samo da su ga pozvali da pomognem razviti jednu ideju. Sada je postalo poznato i o čemu se zapravo radi.  Zemljarič je, pak, na pitanje je li riječ o oživljavanju projekta Izola izjavio da je riječ o Ljubljani. Korotansko naselje je veće područje između Litostrojske ceste i ljubljanske obilaznice gdje je 2008. godine stanove željela graditi londonska kompanija Westbrook Estate. Spominjao se različit broj stanova, a mediji su navodili brojeve između 260 i 1000.

 

800 stanova

predviđeno je u ljubljanskom Korotanskom naselju

Ažurirani prostorni plan, koji se može naći na internetu, predviđa oko 800 stanova.  Tko je zapravo stajao iza spomenute londonske tvrtke nikad se nije doznalo, ali se nagađalo da su pravi vlasnici kompanije iz Slovenije. Westbrook je kupio zemljište u Ljubljani 2005. godine od kompanije Keek Internationala, koja je bila u vlasništvu Primoža Kocuvana, koji ju je prethodno kupio od države. Britanci su zemljište imali u vlasništvu preko slovenske tvrtke Gradnja nekretnina.

Trag vodi do otoka Man
Westbrook je 2010. Gradnju nekretnina prodao slovačkoj tvrtki Salgari, a ona iste godine kompaniji Marwood Tech Limited, osnovanoj na otoku Man, poznatom poreznom utočištu. Tko je vlasnik Marwooda, nije poznato, objašnjavaju Finance, a iz matičnog registra na Manu vidi se da tvrtku zastupaju Margaret Winnell i Thomas Paul Winnell. Prema podacima iz javno dostupnih baza podataka, Thomas se pojavljuje kao predstavnik nekoliko tvrtki, uglavnom iz Paname i Luksemburga.

Propali projekt u Izoli
Zemljaričevi nekretninski projekti već su podigli mnogo prašine u Sloveniji, posebno turistički projekt u Izoli, navodno težak 100 milijuna eura. S tim u vezi, prije dvije godina bio je kod ministra gospodarstva Zdravka Počivalšeka, ali u ime Gorenja, odnosno Gorenje Projekta.

"Pustite to, nije važno", isprva je odgovorio ministar Zdravko Počivalšek na pitanje o čemu je razgovarao sa Zemljaričem. Dodao je: "Sastajem sa sa svima koji imaju neku zanimljivu ideju. Crveni, crni, bijeli, zeleni. Slušam sve!". Inače, projekt izolskog otoka prije nekoliko godina planirala je tadašnja vlada Janeza Janše. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zasto niko ne pise kako je Westbrook Estate LTD prevario nekadasnje gradzane tog zemljistima s kojima je napravio ugovor da ce jih izplatiti? i da ce jim ponuditi stanove koje bude gradio? 32 Familije su prevarene i sada se zna i od koga sto je i prije bilo potpuno jasno da iza toga projekta stoje slovenci al evo sada se zna i koji. Ja sam jedan od thi gradzana koji bio prevaren od Westbrook Estate LTD i na kraju sam morao izaci iz stana i platiti cak sve troskove odvjetnicima i westbrooku u visini 6000€ i do dan danas nisam dobio nista. Prevarili su nas na okruznom sudu u ljubljani uz pomoc nasega odvjetnika Iztok Drozdek, napravili su sudnu poravnavu u visi 3500€ zato da bi mogli izvesti sve na okruznom sudu na kojoj mi stanovnici Drabosnjakove ulice nismo smijeli prisustvovati jer su je pred samo sudzenje izmjenili i dodali 3 tocke po kojima su nas na cestu izbacili. Eto to vam je istina sva.

Udbo mafija kao što se vidi drma uvjerljivo “regionom” i to u svim područjima politike, biznisa, državnih i NVO institucija itd…itd…!

New Report

Close