Zbog nestašica ograničavaju kupnju, mogu se uzeti tri rajčice ili dva krastavca

Autor: Poslovni.hr , 22. veljača 2023. u 13:26
FOTO: REUTERS/Henry Nicholls

Iz Asde su rekli da ograničava prodaju artikala kao što su rajčice, paprike i zelena salata pa će odsad svaki kupac moći u jednoj kupnji uzeti do maksimalno tri komada tih proizvoda. Iz Morrisonsa su objavili da će od utorka u trgovinama biti uvedena ograničenja na kupnju po dva proizvoda za artikle poput krastavaca.

Tesco, Sainsbury’s, Lidl, Aldi, Waitrose i Marks & Spencer trenutno nemaju ograničenja, piše BBC.

Društvenim mrežama proširile su se fotografije praznih polica supermarketa nakon što su kupci posljednjih dana teško dolazili do nekih proizvoda.

Nestašice, koje pogađaju i Irsku, uglavnom su rezultat ekstremnih vremenskih prilika u Španjolskoj i sjevernoj Africi gdje su poplave, snijeg i tuča utjecali na žetvu. Tijekom ovog doba godine značajan dio onoga što se u Velikoj Britaniji kupuje, obično dolazi iz tih regija, prenosi N1.

Očekuje se da će nestašice trajati nekoliko tjedana sve dok u Velikoj Britaniji ne počne vegetacijska sezona i trgovci na malo ne pronađu alternativne izvore opskrbe, priopćilo je udruženje trgovaca na malo British Retail Consortium (BRC).

Andrew Opie, direktor odjela za hranu i održivost u BRC-u, dodao je da su supermarketi vješti u upravljanju problemima opskrbnog lanca i da surađuju s poljoprivrednicima kako bi osigurali kontinuiranu opskrbu svježim proizvodima.

Uz rajčice, paprike i zelenu salatu Asda je rekla da također ograničava prodaju salate, krastavaca, brokule, cvjetače i kolačića od malina. Morrisons je također rekao da ograničava krastavce, rajčice, zelenu salatu i paprike.

Osim toga, u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj poljoprivrednici su smanjili korištenje staklenika za uzgoj zimskih usjeva zbog viših cijena električne energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close