Zbog nestašice zelene salate poznati lanac brze hrane uveo velike promjene, evo što stavljaju u hamburgere

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2022. u 12:08
Foto: Pixabay

Kupci se na društvenim mrežama žale o plaćanju oko 12 australskih dolara za glavicu iceberg salate, kao i o višim cijenama za druge proizvode poput primjerice više od 25 dolara koliko plaćaju za lubenicu.

Australija se suočava s nedostatkom zelene salate što je dovelo do porasta cijena, pa čak i potaknulo fast food giganta KFC da počne ubacivati kupus u svoje burgere.

Tvrtka je obavijestila kupce da će koristiti mješavinu zelene salate i kupusa u svojim restoranima, navodeći kao razlog poremećaje u lancu opskrbe nakon što su velike poplave na istočnoj obali uništile veći dio uroda salate ranije tijekom godine, piše Bloomberg.

I australski potrošači su pogođeni previsokim cijenama salate u trgovinama, a kupci se na društvenim mrežama žale se da plaćanu oko 12 australskih dolara za glavicu iceberg salate, kao i na više cijene drugih proizvoda. Primjerice lubenicu plaćaju i više od 25 dolara.

Inače, ovo je drugi put ove godine da je KFC Australia ostao bez ključnih komponenti za neke od svojih najpopularnijih ponuda. Naime, u siječnju su morali smanjiti stavke s jelovnika zbog nestašice piletine.

Kako kažu iz Australskog ureda za poljoprivredu, resurse, ekonomiju i znanost (ABARES), visoke cijene voća i povrća u Australiji uglavnom su posljedica klimatskih događaja kao što su poplave. Uz to, još uvijek se bore s poremećajima u lancima opskrbe zbog pandemije kao i sa stalnim nedostatkom radne snage i pristupom važnim strojevima koje inače ova država uvozi.

“U normalnim vremenima cijene voća i povrća se relativno brzo oporavljaju i vraćaju se u normalu jer proizvodnja u drugim područjima postaje dostupna za popunjavanje praznina u opskrbi. Međutim, u razdoblju od 2022. do 2023. gotovo svi aspekti opskrbnog lanca suočeni su s inflatornim pritiscima”, poručili su iz ABARES-a u svojim kvartalnim prognozama u utorak.

Komentirajte prvi

New Report

Close