Zbog Milana Popovića gube milijune

Autor: Poslovni dnevnik , 06. travanj 2016. u 10:48
Milan Popović ima razloga za zadovoljstvo zbog posla s tvornicom u Boru

Rok isporuke bakra Popoviću je samo jedan dan, iako topljenje rude traje najmanje 30 dana.

Direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, koji je na tu poziciju angažiran kao umirovljenik, sklopio je štetan ugovor s kompanijom Milana Popovića, srpskog "kralja bakra", koji je u regiji poznat i i kao bivši nevjenčani suprug hrvatske pjevačice Severine, zbog čega topionica gubi milijun dolara mjesečno. Prema pisanju tjednika NIN, Spaskovski je s kompanijom Red Metal, u vlasništvu Popovića, potpisao ugovor o uslužnoj preradi rude po nižoj cijeni od tržišne.

Ispod tržišnih standarda
Dragan Živković, vlasnik tvrtke Grand inženjering koja proizvodi bakrenu žicu, otkriva da lanjski ugovor Bora s Red Metalom predviđa nevjerojatne uvjete. Naime, rok isporuke bakra je samo jedan dan, iako proces topljenja rude traje najmanje 30 dana. "Ugovor s Popovićem ispod je svih tržišnih standarda. Rok isporuke bakra za jedan dan ne postoji nigdje. Zbog niske cijene i takvih uvjeta, topionica gubi najmanje milijun dolara mjesečno", kaže Živković i dodaje da povlaštenoj tvrtki Milana Popovića RTB Bor još i vlastiti bakar prodaje jeftinije nego drugima.

 

32milijuna

dolara gubici su borske topionice za deset mjeseci

Analiza poslovanja kompanije RTB Bor koju je nedavno sačinila američka konzultantska kuća McKinsey navela je loše upravljanje i brojne propuste u tehnološkim procesima. Ljubiša Miljković, predsjednik Sindikata rudara Srbije, koji je dva puta otpušten i trenutno traži sudski povratak u RTB Bor, kaže da ugovor s kompanijom Milana Popovića podrazumijeva da je stupanj iskoristivosti topionice oko 95 posto, iako je on u stvarnosti manji. "Zbog toga RTB mora vlastitim bakrom nadoknaditi tu razliku od 75 do 95 posto", kaže Miljković. Za sve navedene tvrdnje postoje dokumenti, a ugovor s Popovićem dobio je na uvid i NIN, ali direktor Spaskovski sve opovrgava, te tvrdi da se Red Metalu prerada koncentrata bakra naplaćuje po tržišnoj cijeni.

Popović želio kupiti RTB Bor
Za deset mjeseci rada gubici borske topionice dosegnuli su 32 milijuna dolara, a da bi RTB Bor mogao proizvoditi potrebno je 50 milijuna dolara. "Na javni poziv javile su se samo dvije tvrtke i odabrali smo bolju ponudu. Problem je što je ranije RTB varao klijente i nije isporučivao prerađeni bakar. Zato sada malo tko želi prerađivati rudu kod nas", rekao je Spaskovski za NIN.

"Vrijeme vraćanja koncentrata nije u vezi sa zaradom. Na početku je bio takav rok dok nismo stekli povjerenje. Ubrzo smo revidirali ugovor, s rokom isporuke od 30 dana za bakar i 60 za zlato. Jedno je zarada na preradi, a drugo su gubici koje će topionica imati ako ne radi punim kapacitetom. Tehnologija je takva da kada se počne raditi nema stajanja", objasnio je Spaskovski. U travnju 2014. Milan Popović tvrdio je da je zainteresiran da zajedno s ruskom tvrtkom Russian Copper Company kupi većinski udio u Boru. Prema njegovim tadašnjim riječima, u RTB Bor je trebalo uložiti 500 milijuna eura, ali od svega toga nije bilo ništa.

Zainteresirani investitor

Hoće li EU dati šansu Kinezima?
Rezultati McKinseyeve analize pokazali su da RTB-u Bor treba 45 do 50 milijuna dolara svježeg kapitala. Prema pisanju Politike, u kompaniji ima viška zaposlenih, u administraciji je od 1500 do 2000 suvišnih, dok je u cijeloj kompaniji trenutno zaposleno oko 5000 radnika. Politikini izvori kažu da potencijalni investitor za tu metaluršku kompaniju dolazi iz Kine. Međutim, pitanje je kako će EU gledati na investitora koji dolazi iz države koja subvencionira svoje proizvođače.

Komentirajte prvi

New Report

Close