Zbog koronakrize država će većini kućanstava uplatiti oko 5600 kuna pomoći

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. ožujak 2020. u 15:33
Foto: Getty Images

Najavljeno je i da će neke male i srednje tvrtke od ovog mjeseca biti oslobođene obaveza plaćanja komunalnih računa.

Južna Koreja je najavila da će svim obiteljima, osim najbogatijima, hitno na račune doznačiti novac kako bi se lakše nosile s koronakrizom a planira i još jednu dopunu proračuna kako bi ublažila pritisak na gospodarstvo.

Svakom kućanstvu uz izuzetak 30 posto njih s najvišim primanjima bit će doznačen milijun wona (820 dolara) “hitne pomoći za slučaj katastrofe”, što će ukupno iznositi 9.100 milijardi wona, objavio je u ponedjeljak predsjednik Moon Jae-in.

“Građani su trpjeli zbog koronavirusa i svi zaslužuju nagradu za patnju i za sudjelovanje u preventivnim naporima”, naglasio je korejski predsjednik na sastanku u izravnom televizijskom prijenosu.

“Vlada mora prikupiti što više financijske snage kako bi se pripremila za gospodarski šok kojemu se ne vidi kraj i trenutno reagirala na nesigurnost na tržištu rada i na potencijalnu krizu likvidnosti poduzeća”, rekao je Moon.

Dužnosnici su rekli i da će pripremiti još jedan dodatak proračunu u vrijednosti 7.100 milijardi wona (5,80 milijardi USD), koji bi parlament trebao odobriti u travnju.

Najavljeno je i da će neke male i srednje tvrtke od ovog mjeseca biti oslobođene obaveza plaćanja komunalnih računa.

Nove mjere nadovezuju se na niz poteza kojima vlada pokušava ublažiti pritisak koronakrize na četvrto po veličini azijsko gospodarstvo.

Ministar financija Hong Nam-ki izjavio je da će vlada morati izdati obveznice koje pokrivaju deficit kako bi barem djelomično financirala drugi dio proračuna.

Seul je već snizio ključne kamatne stope, usvojio dodatni proračun vrijedan 11,7 tisuća milijardi wona (9,54 milijardi USD), ograničio je bankama trgovinu valutama i usvojio paket mjera za spašavanje tvrtki ukupne vrijednosti 100 tisuća milijardi wona (81,6 milijardi USD).

Južna Koreja dobrim je dijelom uspostavila kontrolu nad širenjem koronavirusa zahvaljujući ponajprije opsežnom testiranju građana, za što je dobila priznanje država u cijelom svijetu.

U protekla tri tjedna bilježili su oko 100 novih slučajeva zaraze dnevno a zbog rasta uvezenih slučajeva vlasti su u međuvremenj postrožile granične provjere.

Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestio je u ponedjeljak o 78 novih slučajeva zaraze, od čega najmanje 13 čine  Korejci koji su se vratili iz inozemstva.

Ukupno je registriran 9.661 slučaj zaraze a bolesti je podleglo 158 ljudi, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close