Zbog izjave jednog jedinog ministra skočila cijena nafte

Autor: Poslovni.hr/H , 09. rujan 2019. u 15:58
FOTO: GettyImages

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 62 dolara nakon što je novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio da neće biti radikalnih promjena u naftnoj politici njegove zemlje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62 dolara. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 57 dolara.

Pozornost tržišta zaokupio je danas novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz, sin saudijskog kralja Salmana i dugogodišnji član saudijske delegacije u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koji je na toj poziciji jučer zamijenio Khalida al-Faliha.

Princ Abdulaziz potvrdio je danas da se saudijska naftna politika neće mijenjati i da će se globalni sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela dnevno nastaviti provoditi uz potporu svih aktera.

Dodao je i da je takozvani OPEC+, savez OPEC-a i skupine neovisnih proizvođača predvođene Rusijom, dugoročno partnerstvo. Aktualne cijene nafte nije želio komentirati.

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail bin Mohammed al-Mazroui u nedjelju je izjavio OPEC i neovisni proizvođači ustraju u nakani uravnoteženja tržišta nafte.

Dodao je i da trgovinska i geopolitička napetost snažnije utječu na tržišta nego potražnja i ponuda, isključivši izričito mogućnosti ishitrenih poteza proizvođača zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine.

"Strah od sporije potražnje (za naftom) može potpiriti samo eskalacija napetosti a osobno se nadam da se to neće dogoditi", istaknuo je dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emiraga.

Zajednički ministarski odbor za praćenje sporazuma OPEC + sastat će se u četvrtak u Abu Dabiju.

"Mogućnosti promjene politike relativno su ograničene", komentira Olivier Jakob iz Petromatrixa istup novog saudijskog ministra. "Reakcija cijena prigušena je jer ne očekujemo velike promjene", dodao je.

Dodatnu potporu cijenama pružili su danas i podaci iz Kine, koji su pokazali povećanje uvoza nafte u kolovozu, za tri posto u odnosu na prethodni mjesec, odnosno za gotovo 10 posto u prvih osam ovogodišnjih mjeseci.

Značajniji rast cijena zakočilo je pak povećanje ruske proizvodnje nafte u prošlom mjesecu, iznad kvote dogovorene sporazumom OPEC+.

I OPEC-ova je proizvodnja u kolovozu porasla, prvi puta u ovoj godini, budući da je veća ponuda iz Iraka i Nigerije prevagnula nad smanjenom opskrbom iz Saudijske Arabije i padom iranskog izvoza zbog američkih sankcija, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 60,75 dolara, što znači da se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kapitalizam je u najtočnijoj definiciji ozakonjena otimačina. Elite su stvorile pravila kako njima odgovara, na račun puka i naroda i ozakonili ga. To je kroz stoljeća postao običaj i praksa i svi misle da je to prirodno i normalno. Bolje nije ni u komunizmu ni u bilo kojem umjetnom sustavu do sada. Prirodno je samo toliko koliko je prirodno kad neki pacijent na poziciji pr dne pa se zbog toga prirodnog zvuka i mirisa ruše burze. Kompletna ekonomija je pokva rena tvorevina još iz staro biblijski dana a puci su malo umni i neuki kada to stalno trpe.

Tome se samo čude oni koji neznaju kako kapitalizam funkcionira.

New Report

Close