Zbog izbjeglica EU napušta štednju

Autor: Tomislav Pili , 27. rujan 2015. u 21:59
Ministar financija Hans Jörg Schelling/REUTERS

Austrijski rizničar smatra da Bruxelles mora uvažiti veću fiskalnu potrošnju.

Zbog priljeva izbjeglica Europska bi komisija morala uvažiti neispunjavanje ciljeva o proračunskom manjku kod nekih članica, razmišlja austrijski ministar financija Hans Jörg Schelling.

Kako je izjavio u intervjuu za njemački Welt am Sonntag, kratkoročni troškovi zbrinjavanja izbjeglica su visoki, ali predvidivi. "Kritičnije je pitanje dugoročnijeg efekta na proračune", smatra austrijski rizničar. Kako je dodao, mnogo izbjeglica ostat će u Europi, što znači da će vlade morati dodatno uložiti u izgradnju infrastrukture, poput stanova, vrtića i škola. "Sumnjam da će sada planirani proračuni biti dovoljni za sve to", ocijenio je Schelling. Stoga bi Bruxelles trebao razmisliti da takve izvanredne humanitarne troškove ne uračunava u proračunsku potrošnju unutar pravila o fiskalnom manjku.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble već je prije izjavio kako će Njemačka zadržati uravnoteženi proračun unatoč tome što planira prihvatiti 800.000 izbjeglica. Dio ekonomskih analitičara argumentira kako će priljev izbjeglica dovesti do povećanje domaće potražnje te time do većih poreznih prihoda. Austrijski ministar financija na to uzvraća da će taj rast biti financiran zaduženjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close