Zbog gubitka na siru Mljekara Celeia mora otpuštati radnike

Autor: Poslovni dnevnik , 17. listopad 2019. u 22:00
Nakon pet uspješnih godina za Celeiju su došla teška vremena

Kompanija koja zapošljava više od 220 radnika uvodi mjere za povećanje produktivnosti, na koju utječe i broj zaposlenih.

Mljekari Celeia, drugoj najvećoj slovenska mljekari, koja zapošljava više od 220 radnika, prijete otpuštanja. Posljednjih godina tvrtka nije bila najuspješnija u prilagodbi tržištu, piše portal Siol.net.

Zbog toga su sada započeli aktivnosti usmjerene na povećanje produktivnosti, na što između ostalog utječe i broj zaposlenih, rekli su iz Mljekare Celeia. Koliko će radnika biti proglašeno viškom mljekara ne navodi, neslužbeno se doznaje, da bi mogla biti riječ o 30 do 45 radnika koji su zaposleni na određeno vrijeme.

Trebaju novu tvornicu sira
Prema njihovim objašnjenjima, aktivnosti na polju povećanja produktivnosti usmjerene su na nekoliko područja i traže najoptimalnije odluke za poboljšanje poslovanja, koje istovremeno pozitivno utječu na dugoročni razvoj Mljekare Celeia, koja je u vlasništvu 17 slovenskih poljoprivrednih zadruga. "Povećanje produktivnosti jedna je od važnih točaka prilagodbe na koju utječu radni procesi, širina i dubina asortimana, i broj zaposlenih. Zbog toga u ovoj fazi pripremamo projekte u vezi sa svim tim točkama", objasnila je mljekara čiji se proizvodi mogu kupiti i u hrvatskim trgovinama.

Također su dodali kako je njihov strateški cilj povećati potrošnju slovenskog mlijeka visoke kvalitete povećanjem proizvodnje postojećih proizvoda i poluproizvoda koji imaju dugu tradiciju i ugled te dodavanjem niza proizvoda s većom dodanom vrijednošću. Mljekara Celeia ove bi godine trebala smanjiti proizvodnju sira, koja im je ove godine opet donijela gubitak koji je kompanija ranije pokrivala prije svega kroz mnogo isplativiju proizvodnju jogurta.

 

17 zadruga

poljoprivrednika vlasnici su druge najveće slovenske mljekare

Tvrtka treba novu tvornicu sira jer je oprema koju imaju vrlo stara i ne dopušta proizvodnju specijalnih sireva, ali i zato što je mljekara Celeia jedini veliki proizvođač sira u Sloveniji. Prošle godine mljekara je znatno više razmišljala o razvoju nego o otkazima. U veljači, poljoprivredne zadruge, vlasnici kompanije, koje su tada imale 73 posto udjela u mljekari, dogovorile su s KD Groupom kupovinu 25,99-postotnog udjela kojeg je držao KD Kapital. Prema objašnjenju iz KD Groupa, na prodaju udjela u mljekari odlučili su se zbog "nemogućnosti ostvarivanja prava u tvrtki i financijskog restrukturiranja KD Groupa u skladu s ugovorom o refinanciranju".

Među zadrugama suvlasnicima Mljekare Celeia dotada je najveći pojedinačni udjel imala Koruška poljoprivredno-šumarska zadruge, sa sjedištem u Slovenj Gradecu. Ta zadruga imala je 12,8 posto udjela u mljekari, a nakon kupovine od KD Groupa trebala bi imati 17,6 posto udjela u kompaniji, rekla je tada za STA Danica Ramšak, direktorica Koruške poljoprivredno-šumarske zadruge. Za kupovinu više od četvrtine preostalog udjela u Mljekari Celeia, koja je završena u svibnju prošle godine, odlučilo se ukupno 16 zadruga, dakle svi suvlasnici osim Poljoprivredne zadruge Krka iz Novog Mesta.

Tako su, uz Korušku poljoprivredno-šumarsku zadrugu, u kupovinu bile uključene poljoprivredne zadruge iz Šmarje, Šaleške doline, Šentjurja, Laškog, Slovenskih Konjic, Braslovače, Gotovelja, Petrovča, Polzele, Šempetra, Vranskog, Sevnice, Celja, te Poljoprivredna zadruga Savinjska dolina i Mljekarska zadruga Arja vas.  Mljekara Celeia lani je ostvarila prihod od 61 milijun dolara, što je dva posto više nego godinu dana ranije. Lanjski gubitak iznosio je oko 270.000 eura nakon što je mljekara u 2017. godini ostvarila dobit od pola milijuna eura. 

Izgubili 1,5 mil. eura prihoda
Prema riječima Marjana Jakoba, direktora mljekare, na predstavljanju poslovnih rezultata u ožujku, razlozi gubitka bili su manja prodaja sirutke na europskom tržištu i niže cijene sira. Kao rezultat manje prodaje sirutke, prošle su godine ostvarili gubitak prihoda u iznosu od 600.000 eura, a zbog niskih cijena sira prihod je smanjen za 900.000 eura. Nakon pet uspješnih godina, Mljekara Celeia jedina je od najvećih slovenskih mljekara koja je prošle godine poslovala s crvenim brojevima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close