Zaustavljena gradnja HE Vranduk, sve se vraća u prvobitno stanje

Autor: Poslovni dnevnik , 21. siječanj 2019. u 22:00
Mještani u blizini gradilišta naknade će tražiti na sudu/FOTOLIA

Kompanije Euro-Asfalt i Končar, koje su trebale naslijediti Strabag, nisu uspjele promijeniti ugovor s EBRD-om i nastaviti radove.

Sve što izgrađeno na mjestu hidroelektrane Vranduk i radionica kompanije Strabag pada u vodu i to nakon odluke da ta kompanija mora sve vratiti u prvobitno stanje.

Razlog odluke leži u tome što je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odlučila da je obustava radova i vraćanje na prvobitno stanje najbolje rješenje nakon što je Strabag izašao iz projekta, a Euro-Asfalt i Končar nisu uspjeli promijeniti ugovor s EBRD-om i nastaviti radove.  Kompanija Strabag, s kojom je bio ugovoren posao po načelu ključ u ruke, raskinula je ugovor nakon što je odbijen njihov zahtjev za povećanje troškova gradnje.

Slijedi arbitraža
Početkom veljače prošle godine portal Klix.ba pisao je o tome da bi umjesto Strabaga u konzorcij s Končarom trebala ući BiH tvrtka Euro-Asfalt, a problem je bio EBRD koji je trebao dati dozvolu za promjenu izvođača radova.  Temeljni kamen za HE položen je u rujnu 2016. godine. Tada je HE Vranduk predstavljena kao kapitalna investicija za razvoj hidropotencijala i simbol "velikog gradilišta".

Informaciju o odluci suda za Klix.ba potvrdio je predsjednik mjesne zajednice Vranduk Besim Begić koji je objasnio da je ta odluka nastupila prošlog tjedna.  Begić je rekao kako kako je malo vjerovatno da će hidroelektrana ikada biti izgrađena u Vranduku nakon naređenja koje je dobio Strabag. "Možemo reći da 70% hidroelektrane neće nikad biti na ovoj lokaciji. Strabag je dobio nalog da ukloni sve s gradilišta i dovede ga u prvobitno stanje, nakon čega će uslijediti arbitraža, a šta će biti u sklopu toga nitko ne zna.

Elektroprivreda BiH je dala nalog da se napravi brana ispod kuća koje se nalaze nizvodno od radionice, obavi nasipanje zemlje i sve dovede u prvobitno stanje. Mještani će ostale naknade tražiti sudskim putem", rekao je Begić. Neslužbeno, s dosadašnjim radovima Strabag je u minusu gotovo 20 mil. KM, a u sljedećem razdoblju uslijedit će i uklanjanje čeličnih šipova ukupno teških gotovo 310 tona. Također, zbog sužavanja rijeke Bosne u Vranduku, potkopano je zemljište ispod kuća koje se nalaze nizvodno od radionice Strabaga zbog čega je bila potrebna sanacija zemljišta.

Složen put do dozvole
Kako su za javnost rekli iz Ekološkog pokreta Otpor, koji se godinama bori za zaštitu nacionalnog spomenika Vranduk, ako Elektroprivreda BiH još jednom pokuša izgradnju HE Vranduk, trebat će dozvolu cijelog grada Zenice, na što ih obvezuje Arhuška konvencija, koja je iznad svih zakona u BiH.

HE Vranduk trebala se graditi na rijeci Bosni, u području grada Zenice. Za energetski objekt planirana je snaga od 19,63 megavata i godišnja proizvodnja 102 gigavatsata električne energije. Investicija je vrijedna 142,9 milijuna KM (571,6 mil. kuna) i trebala se financirati kreditima i sredstvima EPBiH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close