Zatvaraju više od 15.000 barova, kafića i restorana?

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2023. u 10:24
FOTO: Pixabay

Više od 15.000 restorana, pabova, barova i kafića u Njemačkoj je u opasnosti od nelikvidnosti, prema podacima objavljenima ovog tjedna.

U financijskim problemima je 12,6 posto analiziranih ugostiteljskih objekata. U siječnju 2020, prije pandemije, u opasnosti od bankrota bilo ih je 10,7 posto, odnosno 12.662.

Ugostitelji u Berlinu su posebno pogođeni. Najmanji rizik od nelikvidnosti imaju ugostitelji u Bavarskoj i na jugozapadu zemlje.

Njemačko ugostiteljstvo se još nije oporavilo od pandemijske krize. U rujnu ove godine promet je bio za 12,6 posto manji nego istog mjeseca 2019, naveo je u četvrtak Savezni zavod za statistiku.

Naročito jako su pogođeni barovi, čiji je promet pića za četiri godine opao za 34,5 posto. Restorani, gostionice i kafići su u istom periodu zabilježili pad od 8,1 posto.

S manjim prometom smanjuje se i broj zaposlenih.

Dok se bore da pronađu radnike, kojih od pandemije naročito manjka, ugostitelji rijetko mogu ponuditi dobru zaradu. Točno polovina zaposlenih u ugostiteljstvu je u listopadu 2022. radila za niske plaće.

U idućoj godini, bankroti u ugostiteljskoj branši će nastaviti rasti, prenosi predviđanja stručnjaka dpa.

Komentirajte prvi

New Report

Close