Zašto propada njemački sektor nekretnina? U padu cijene stanova, manje se gradi, kriza će potrajati…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. kolovoz 2023. u 12:38
FOTO: PIxabay

Njemačka je dugo prosperirala zbog ere jeftinog novca koja je potaknula desetljeće dug procvat tržišta nekretnina, no sada se sektor našao na stranputici.

Najveća njemačka grupacija za nekretnine Vonovia zabilježila je više milijardi eura gubitaka i otpisa, a potražnja za građevinskim radnicima stagnira, što je posljednji u nizu znakova problema u sektoru. Iako su problemi u sektoru nekretnina prisutni i u SAD-u i u Švedskoj, Njemačka je značajna jer je najveće europsko gospodarstvo te je najveće tržište ulaganja u nekretnine na kontinentu.

Sektor nekretnina čini otprilike petinu ekonomske proizvodnje u toj zemlji i jedno od deset radnih mjesta, prema Njemačkoj federaciji za nekretnine.

Novogradnja je u Njemačkoj tijekom prve polovine godine pala za 47 posto u usporedbi s prosjekom zadnje dvije godine, a potražnja za novim građevinskim dozvolama se spustila za 27 posto tijekom prvih pet mjeseci. Cijene stanova također su pale u prvom tromjesečju najviše otkako je njemački ured za statistiku počeo voditi podatke, za 6,8 posto u odnosu na godinu ranije.

U rujnu će podaci pokazati koliko se trend nastavlja te će rasvijetlili stanje za zapošljavanjem u građevinskom sektoru. „Trenutna kriza sigurno će potrajati još neko vrijeme”, rekao je iz,vršni direktor konzultantske tvrtke za nekretnine i analize Bulwienges Sven Carstensen.

Glavni čimbenik pada tržišta nekretnina bio je iznenadni i brzi porast kamatnih stopa od strane Europske središnje banke (ECB), koja pokušava suzbiti najvišu inflacije u zadnjem desetljeću.

No, porasli su i troškovi izgradnje, dok je potražnja za uredima i maloprodajnim prostorima oslabila nakon pandemije. Rat u Ukrajini također je njemačku imovinu učinio rizičnijom za strane ulagače.

„Ako ste investitor s Bliskog istoka, čini vam se da je Njemačka poprilično blizu Ukrajini”, rekao je konzultant EY-a Florian Schwalm, dodavši da oni žele novac uložiti u SAD i Aziju, a ne u Njemačku.

Njemačka, čija je populacija nedavno porasla budući da milijuni migranata i izbjeglica iz Ukrajine hrle u tu zemlju, namjerava graditi 400.000 stanova godišnje, ali teško postiže zadane ciljeve. Političari, ministarstva i industrija nekretnina sastat će se 25. rujna s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom kako bi pokušali pronaći rješenje.

Razne su ideje na stolu. Tako je prošlog tjedna njemačka ministrica stanovanja Klara Geywitz pozvala na dodatne porezne olakšice za otpis troškova izgradnje novih stambenih zgrada.

Predsjednik Njemačke federacije nekretnina Andreas Mattner pak vrši pritisak na vladu da privremeno obustavi porez na promet nekretnina te zahtijeva kreditni program s niskim kamatama za potporu novoj stambenoj izgradnji, dok se čelnik Njemačke federacije građevinske industrije Tim-Oliver Mueller zalaže za hitan paket mjera koji bi uključivao jeftinu prodaju zemljišta za izgradnju zgrada za najam.

Komentari (3)
Pogledajte sve

nepoduzetnik, 09.08.2023. u 12:47

Rasle 200 posto sad pale 7..

 

Kad se EU pretvorila u njemokraciju?

Plaće su rasle niti 100 posto ..

Rasle 200 posto sad pale 7..

New Report

Close