Zašto je tako skupo biti samac

Autor: Marta Duić , 30. listopad 2023. u 11:06
Foto: Pixabay

Gotovo polovinu odraslih u SAD-u trenutno čine samci. Prema dostupnim informacijama, trećinu kućanstava u Europskoj uniji čine samci.

Iako je slična situacija u mnogim zemljama svijeta, podaci američkog Ureda za popis stanovništva iznenađuju. Naime, 117,6 milijuna neoženjenih, razvedenih ili udovaca Amerikanaca starijih od 18 godina čini 46% stanovništva, piše Investitor.

Taj broj polako, ali stabilno raste od 1960-ih, javlja CNBC i dodaje da se, kako se sve više odraslih osoba nađe samci ili duže ostaju neoženjeni, mnogi osjećaju shrvano ukupnom težinom životnih troškova, koji su također nastavili da rastu posljednjih godina.

“Većina mojih prijatelja koji su sami i žive sami su pod stresom zbog troškova života”, kaže za CNBC Kaishon Holloway, samac koji živi u New Yorku.

Iako može biti značajan faktor za ljude koji pokušavaju pronaći vezu, troškovi nisu razlog zbog kojeg se samci odlučuju ostati u tom statusu. Osim što su isključivo odgovorni za troškove života koje parovi mogu podijeliti, samci su isključeni iz nekoliko financijskih beneficija rezerviranih za bračne parove.

Evo kako izgleda “porez na samca” u SAD-u.

Trošak života “solo”

Dolar za dolar, jeftinije je biti u jednočlanom domaćinstvu. Na kraju krajeva, postoje samo jedna usta za hranjenje, jedna osoba koristi potrepštine za domaćinstvo i dom treba da ima dovoljno prostora samo za jedno tijelo.

Ali kada se sve sabere, održavanje jednočlanog domaćinstva ne košta točno polovinu domaćinstva s dva člana. Zato se to i zove porez na samce — više košta da budete sami nego da dijelite troškove s partnerom.

Uzmimo, na primjer, Južnu Karolinu, koja se nalazi oko sredine svih država u pogledu troškova života, prema Centru za ekonomska istraživanja i informacije Misourija.

Evo cijene tipičnih troškova za godinu dana prije oporezivanja, uključujući potrepštine kao što su hrana, stanovanje, medicinska njega, prijevoz i još mnogo toga, u Južnoj Karolini, prema procjenama Massachusetts Institute of Technology:

Domaćinstvo s jednim članom: 29.880 dolara godišnje
Domaćinstvo od dvije osobe: 47.483 dolara godišnje

Domaćinstvo od dvije osobe moglo bi podijeliti troškove na sredini i svako doprinijeti oko 23.742 dolara godišnje, dok bi neko tko živi sam trebao pokriti toliko plus dodatnih 6.138 dolara.

Najveći faktor je stanovanje. Samci često moraju birati između cimera ili samostalnog pokrivanja cjelokupnog troška kuće ili stana.

U skupim gradovima kao što je New York , iznajmljivanje garsonijere u prosjeku košta 3.550 dolara mjesečno, prema Zumperovim podacima iz listopada 2023. godine. To znači da bi neko tko živi sam plaćao 42.600 dolara godišnje za najam stana, dok bi par koji podijeli istu stanarinu platio samo 21.300 dolara.

Nisu sve loše vijesti za samce

“Financijska sloboda koja proizlazi iz toga što sam samac je zaista sjajna jer mogu potrošiti sav svoj novac na sebe i moja omiljena osoba sam ja, tako da je to zaista sjajno”, kaže Holloway. “Moram zaista ulagati u sebe i to je zaista dobra okolnost.”

Imajući to u vidu, možda ćete željeti da posvetite dodatnu pažnju svojim financijama kao samci, jer nemate financijsku sigurnost prihoda partnera. Vaši roditelji, prijatelji ili drugi članovi porodice mogu vam pomoći, ali uglavnom ste sami.

“Još vam je važnije da planirate budžet, da shvatite koliko novca zarađujete, koliko novca trošite, kuda ide vaš novac”, kaže Kamila Elliott, certificirani financijski planer u Collective Wealth Partners.

Budući da je stanovanje tako veliki trošak, najefikasniji savjet za uštedu novca mogao bi biti da dobijete cimera ili da uzmete što je moguće manji stambeni prostor.

Osim toga, Elliott preporučuje traženje drugih načina na koje možete smanjiti troškove koristeći svoju zajednicu.

Ona koristi toalet papir kao primjer. Obično je jeftinije kada se kupuje na veliko, ali jedna osoba u malom prostoru možda neće htjeti ili ne treba imati toliko pri ruci.

“Ako kupite 30 roli i podijelite ih s tri prijatelja, imate tu uštedu koju možete podijeliti jedni s drugima. Razmislite o tome da se integritete u zajednicu i da identificirate načine da minimizirate neke svoje svakodnevne troškove”, kaže ona.

Komentirajte prvi

New Report

Close