Zaštita radnika podigla tenzije

Autor: Tomislav Pili , 11. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Za agencijske je radnike najvažnija preporuka da se plaće izjednače s plaćama ostalih radnika.

Predložene mjere britanske vlade nakon analize novih oblika rada nisu razveselile poslodavce, ali ni sindikate. Vlada u Londonu devet je mjeseci analizirala razinu prava radnika koje poslodavcima iznajmljuju agencije za privremeno zapošljavanje ili koji rade u statusu samozaposlenih u kompanijama ekonomije dijeljenja, poput Ubera.

Na analizi je radio tim pod vodstvom Matthewa Taylora, nekadašnjeg bliskog suradnika bivšeg kontroverznog laburističkog premijera Tonyja Blaira. Analiza preporuča da se samozaposlenim radnicima omogući porodiljni dopust te plaćeni godišnji odmor i bolovanje. Što se tiče radnika iz agencija za privremeno zapošljavanje, a njih je u Britaniji oko 865.000, najvažnija je preporuka da bi im se plaće izjednačile s radnicima koji rade u istoj tvrtki i na istim poslovima.

Prema navodima Financial Timesa, udruga poslodavaca CBI “duboko je zabrinuta” najavom izjednačavanja plaća dodajući da je to temeljni dio sporazuma između poslodavaca i sindikata o implementaciji zaštite prava agencijskih radnika. Sretni nisu ni sindikati.

Kate Bell, dužnosnica Kongresa radničkih sindikata, krovne organizacije u Britaniji, ističe kako preporuke treba pozdraviti, ali je općeniti osjećaj da to nije promjena kakvu žele. U Britaniji trenutno milijun radnika radi u nesigurnim oblicima zapošljavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close