Zastaje proizvodnja pšenice i kukuruza, cijene hrane rastu

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2018. u 09:37
Foto: Thinkstock

Indeks cijena osnovnih namirnica je skočio, najviše zbog globalne potražnje, a glavnih će žitarica ove godine biti manje.

Cijene hrane porasle su u ožujku jer je poskupljenje pšenice, kukuruza i mliječnih proizvoda nadmašilo pad cijena šećera i većine biljnih ulja, izvijestila je u četvrtak agencija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda FAO.

Indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u ožujku 1,1 posto u odnosu na veljaču, dosegnuvši prosječnu vrijednost od 172,8 bodova, čime se gotovo izjednačio s vrijednošću iz svibnja prošle godine. Najviše su poskupjeli mlijeko i mliječni proizvodi, za 3,3 posto na mjesečnoj razini, zahvaljujući globalnoj potražnji koja je podigla cijene maslaca, sira i punomasnog mlijeka u prahu, pokazuje izvješće UN-ove agencije.

Izrazito je porastao i indeks koji mjeri kretanje cijena žitarica, za 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu je cijene pšenice u proteklim tjednima podigla zabrinutost zbog vremenskih uvjeta, uključujući dugotrajnu sušu u Americi i hladnoću i padaline u Europi. Još su izraženije porasle cijene kukuruza, poduprte pogoršanim izgledima uroda, posebno u Argentini, te kontinuirano snažnom globalnom potražnjom. Šećer je, pak, u ožujku pojeftinio 3,4 posto u odnosu na prethodni mjesec zbog obilne izvozne ponude.

U odnosu na prošlogodišnji ožujak njegove su cijene niže za 27,5 posto.  Indeks koji mjeri kretanje cijena biljnih ulja blago je pao, prateći niže cijene sojinog, suncokretovog i ulja uljane repice dok su se cijene palminog ulja stabilizirale zahvaljujući očekivanjima da će EU ponovo početi iz Indonezije uvoziti dizel baziran na toj sirovini. Cijene mesa u ožujku su gotovo stagnirale u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu su niže cijene govedine bile protuteža višim cijenama ovčetine i svinjetine, potaknutima snažnom potražnjom za uvozom, posebno iz Kine.

Lani je u svijetu proizvedeno rekordnih gotovo 2,65 milijardi tona žitarica, nekih 1,2 posto više nego u godini ranije, pokazuju najnovije procjene FAO-a, objavljene u odvojenom izvješću. Za ovu godinu u FAO-u predviđaju pad proizvodnje kukuruza i pšenice. Tako bi se proizvodnja pšenice trebala smanjiti oko jedan posto u odnosu na rekordnu 2017., na 750 milijuna tona, budući da će manja proizvodnja u Kini, Indiji i Ruskoj Federaciji prevagnuti nad oporavkom proizvodnje u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close