Zakleti protivnik eura plaši financijska tržišta

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2018. u 10:51
Foto: Thinkstock

Iako već desetljećima dio ekonomsko-političke elite, čuven je po protivljenju euru i europskim integracijama.

Kontroverzni izbor mandatara za sastav talijanske vlade dobio je zeleno svjetlo predsjednika Sergija Mattarelle, no pitanje je hoće li ga dobiti i jednako kontroverzni ministri, posebice kandidat za resor financija.

Nova talijanska vlada pod vodstvom profesora prava Giuseppea Contea zabrinjava financijska tržišta ponajviše zbog špekulacija da će ministar financija biti Paolo Savona.

Taj 82-godišnji ekonomist već je desetljećima dio tamošnje ekonomsko-političke elite, a od 1993. do 1994. bio je ministar industrije u vladi Carla Azeglija Ciampija.

 

Savona

Moramo imati Plan B za napuštanje eurozone – sviđalo se to nama ili ne.

No, stalnost u njegovu mišljenju protivljenje je euru i europskim integracijama. "Moramo imati plan B za napuštanje eura ako budemo primorani – sviđalo se to nama ili ne", napisao je u svojoj autobiografiji čije se objavljivanje očekuje ovih dana.

Zbog takvih stavova moguće je da neće dobiti odobrenje predsjednika, a u tom slučaju čelnici Lige i Pokreta pet zvijezda navodno imaju alternativno rješenje. Riječ je o Giancarlu Giorgettu, desnoj ruci Ligina čelnika Mattea Salvinija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ma Italija je isto banana drzava

New Report

Close