Za hotel Holiday ponude i iz Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2016. u 16:47
Holiday je izgrađen 1984. godine za zimsku Olimpijadu

Vrijednost sarajevskog hotela, bez dugova, procijenjena je na oko 160 milijuna kuna.

U natjecanje za kupnju sarajevskog hotela Holiday, s pripadajućim zemljištem, uključio se i poduzetnik Alija Budnjo, vlasnik kompleksa Hoteli Ilidža, koji je već poslao pismo namjere, a do 14. travnja uputit će i službenu novčanu ponudu, potvrdio je Budnjo za agenciju Patria.

Sredinom veljače austrijska HETA objavila je javni poziv za prodaju hotela Holiday u Sarajevu, na kojem je hipoteka kao osiguranje za potraživanja HETA-e.  Procijenjena vrijednost nekretnine nešto je veća od 40 milijuna KM (oko 160 mil. kuna), a zbog dugova i potraživanja vrijednost je porasla na 83 milijuna KM. Najniža moguća vrijednost ne smije biti niža od jedne trećine procijenjene vrijednosti, te bi najniža ponuda bila oko 28 milijuna KM. Budnjo je za Patriu rekao da su za hotel zainteresirani i ponuđači iz Kuvajta, Turske, Saudijske Arabije, Singapura i Hrvatske.  

HETA je najveći vjerovnik hotela Holiday. Dug je nastao kada je austrijska tvrtka Alpha Bau Management uzela kredit u Hypo Alpe Adria Banci i kao jamstvo vraćanja kredita stavila hipoteku na hotel. Budući da nisu vraćali kredit i povukli su se iz BiH, banka, odnosno HETA preuzela je hotel.  Holiday je zatvoren je u lipnju 2015., a bio je predmet istrage SIPA-e, Tužiteljstva KS i Porezne uprave FBiH zbog utaje poreza u milijunskom iznosu. Uhićene su odgovorne osobe kompanije Holiday Resort Sarajevo za koje su sumnja da su počinili kazneno djelo porezne utaje, a radnici su dobili otkaz. Hotel je dobio stečajnog upravitelja. Hotel Holiday Inn (sada Holiday) izgrađen je za 14. Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu u veljači 1984. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close