Za godinu dana Izet Rastoder postao bogatiji za 43 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2019. u 07:43
Rastoder kupuje banane u Južnoj Americi, uglavnom u Ekvadoru i Kostarici

Imovinu Izeta i Hajrije Rastoder magazin Manager procijenio je ove godine na 79,3 mil. eura, dok je lani iznosila 36,2 mil. eura.

Slovenski poduzetnik Izet Rastoder, najpoznatiji kao "kralj banana", ovih dana se bori za kupnju letačke potvrde Adria Airwaysa, ali je sredinom listopada već osnovao novu zrakoplovnu kompaniju, nazvanu Air Adriatic.

Jedini vlasnik nove tvrtke je kompanija Rastoder, koji uvozi banane i drugo jućno voće, a prema nekim neslužbenim informacijama, Rastoder bi trebao kupiti dvije manje letjelice, pišu Finance.

Rastoder se krajem prošlog tjedna sastao sa stečajnim upraviteljem Adrije Janezom Pustatičnikom, koji je prije nekoliko dana najavio da će pregovarati sa svih pet ponuđača kako bi razjasnio što tko želi kupiti od Adria Airwaysa.

Zaradio na Miškoviću
Izet Rastoder je zajedno sa suprugom Hajrijom ove godine ostvario veliki poslovni uspjeh jer se sa 40. mjesta na popisu najbogatijih Slovenaca, koju je prošlog tjedna objavio magazin Manager, popeo na 19. mjesto. Njihova imovina procjenjuje se na 79,3 milijuna eura (lani 36,2 mil. eura), a prošle godine Grupa Rastoder zabilježila je rast dobiti od 28%, ostvareno je rekordnih 10,4 milijuna eura.

Rastoder je također vrlo aktivan s ulaganjima izvan svoje osnovne djelatnosti, trgovine južnim voćem, pri čemu je postala poznata njegova robna marka Derby. On kupuje banane u Južnoj Americi, uglavnom u Ekvadoru i Kostariki, a prodaje ih u sjevernoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslavije i svim zemljama EU.

Banane se ukrcavaju na brodove koji plove za Europu, odnosno Luku Kopar.  Godine 2015. godine otvorio je veliki distribucijski centar u sklopu MMDI grupe u Haliloviću pokraj Sarajeva i rekao medijima da vrijedi ulagati u BiH.

 

28 posto

porasla je prošle godine dobit Grupe Rastoder

Iz tog skladišta zasad opskrbljuje regiju bananama. Godine 2014. Rastoder se počeo zanimati za ulaganja u nekretnine: kupio je građevinsku jamu u Bavarskim dvorima u Ljubljani, za koju je tvrtki S1 u stečaju platio nešto manje od 1,7 milijuna eura, da bi je prodao srpskoj Delti Miroslavu Miškoviću pola godine kasnije za 2,68 milijuna eura. Delta je tamo izgradila Hotel Intercontinental. 

Tvrtka Derby Tower od 2017. godine dio je Rastoderove grupe, a preko nje bi se trebala graditi 100 metara visoka poslovna zgrada u Stožicama, ali sudbina projekta nije jasna zbog neslaganja s ljubljanskom općinom. 

Godine 2017. Rastoderi su kupili Bellevue, propadajući hotel usred ljubljanskog parka Tivoli. U ljubljanskoj općini Šiška imaju osam tisuća četvornih metara zemlje, gdje u suradnji s crnogorskom tvrtkom Zetagradnja planiraju podići dva tornja sa 230 stanova.

Osim toga, na Bledu imaju vilu Tamara od 1115 četvornih metara.  Ovog proljeća na dražbi za 700.000 eura Rastoder je kupio gotovo 300 četvornih metara poslovnog prostora na prvom katu poslovne zgrade u centru Ljubljane na Mestnom trgu 8. Bivši uredi tvrtke Electa bili su u vlasništvu Damijana i Jure Jankovića, sinova ljubljanskog gradonačalnika Zorana Jankovića.

Ušao u preradu otpada 
Rastoder je u sportskoj javnosti poznat kao bivši predsjednik ljubljanskog nogometnog kluba Olimpija (od 2010 do 2015). a kojeg je kasnije prodao srpsko-američkom poduzetniku Milanu Mandariću, navodno za četiri milijuna eura. Iz tog razdoblja poznata je epizoda kada je Rastoder tražio od Luke Koper da mu plati 250.000 eura sponzorstva za klub, ili će posao s bananama preseliti u Rijeku.

Kasnije je izjavio da to nije bila ucjena, već poslovni prijedlog.  Rastoder je djelatnost proširio i na preradu otpada. Mariborska tvrtka Gorenje Surovina, koju je kupio krajem 2018., jedan je od najvećih slovenskih prerađivača otpada s tradicijom dužom od 50 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close