Za 15 godina ovdje više neće biti moguće kupiti auto na benzin ili dizel

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2020. u 07:11
Foto: Reuters

‘Previše smo desetljeća dopuštali automobilima da zagađuju zrak koji udišu naša djeca i obitelji.’

Kalifornija će do 2035. godine postupno zabraniti prodaju svih benzinskih, dizelskih i hibridnih automobila, kako bi se uhvatila u koštac s klimatskim promjenama, najavio je guverner Gavin Newsom. Newsom je potpisao izvršnu uredbu koju je nazvao „hrabrim iskorakom“ savezne američke države koja trpi teške posljedice katastrofalnih požara.

Guverner već tjednima tvrdi da su klimatske promjene glavni uzrok požara koji pustoše Kaliforniju. „Ovo je najučinkovitiji korak koji naša država može poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena“, rekao je Newsom na konferenciji za novinare. „Previše smo desetljeća dopuštali automobilima da zagađuju zrak koji udišu naša djeca i obitelji. Građani zaslužuju imati automobile zbog kojih njihova djeca neće razviti astmu“, kazao je guverner.

Za 15 godina nijedan novi automobil ponuđen na prodaju u Kaliforniji neće ispuštati štetne plinove, dodao je. Izvršna uredba neće zabraniti stanovnicima Kalifornije da posjeduju vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem, niti će zabraniti preprodaju takvih rabljenih vozila.

Problem bi mogao biti kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi mogao pravno osporiti Newsomovu uredbu. Trumpov kabinet tvrdi da su strogi kalifornijski standardi emisija štetnih plinova loši za proizvođače.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close