Xi i Putin svojim nedolaskom odmah ‘minirali’ rimski samit G20

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2021. u 22:00
Sastanak označava povratak multilateralizma, smatra talijanski premijer/REUTERS

Kineski i ruski predsjednik obratit će se samo putem videoveze, pa analitičari ne očekuju mnogo od sastanka.

Lideri najvećih svjetskih ekonomija okupit će se u Rimu ovoga vikenda na prvom samitu skupine G20 uživo od početka pandemije, a glavne teme će biti COVID-19, ekonomski oporavak i klimatske promjene.

Američki će predsjednik Joe Biden uputiti poruku “Amerika se vratila” nakon četiri godine oštre diplomacije Donalda Trumpa, dok će ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski lider Xi Jinping sudjelovati putem video linka.

Zbog njihove odsutnosti smanjena su očekivanja od samita koji je uobičajeno forum za dogovore između saveznika i rivala različite snage – od SAD-a i Kine do Turske, Indije, Saudijske Arabije, Brazila, Australije i Europske unije.

Važna tema sastanka su i klimatske promjene uoči klimatskog samita COP26 koji počinje u Glasgowu u ponedjeljak.

Očekuje se da će lideri potvrditi dogovor o minimalnom porezu za globalne korporacije od 15 posto te da će raspravljati o gospodarskom oporavku nakon pandemije i povezanim rizicima, kao i o nejednakoj procijepljenosti zemalja.

Talijanski premijer Mario Draghi kazao je da samit “označava povratak multilateralizma, nakon tamnih godina izolacionizma i izolacije povezane sa zdravstvenom krizom”. Međutim, Antonio Villafranca iz vanjskopolitičkog think-tanka ISPI upozorava da odsutnost Xija i Putina “nije pozitivan znak”.

G20 “nije transatlantski format, već multilateralni format za koji je fundamentalno da svi daju svoj doprinos”, kazao je AFP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close