Xerox odustao od 35 milijardi dolara vrijednog neprijateljskog preuzimanja HP-a

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2020. u 22:00
HP je smatrao kako Xeroxova ponuda podcjenjuje vrijednost kompanije/REUTERS

Uz izvršnog direktora Xeroxa Johna Visentina, ovo je poraz i investitora Carla Icahna koji je lobirao za spajanje dviju kompanija.

Američki proizvođač pisača Xerox ipak je „polomio“ zube na vodećem svjetskom proizvođaču osobnih računala HP.

Kako prenosi Reuters, Xerox je odustao od neprijateljskog preuzimanja HP-a vrijednog 35 milijardi dolara, a veliku ulogu u donošenju takve odluke imala je pandemija koronavirusa. Podsjetimo, kompanija je ranije u ožujku objavila kako odgađa sastanak sa HP-ovim dioničarima kako bi se fokusirala na saniranje posljedica koronavirusa na poslovanje.

U priopćenju Xeroxa stoji kako su namjeravali iznijeti svoje argumente na skupštini dioničara u svibnju, ali će odustati od toga kao i od ponude za kupnju HP-ovih dionica.

„Iako je razočaravajuće povući takav potez, sada nam je prioritet zdravlje, sigurnost i dobrobit naših zaposlenika, klijenata, partnera i drugih dionika kao i naš širi odgovor na pandemiju“, stoji u priopćenju. Kao i svaka bitka, i ova je rezultirala pobjednicima i gubitnicima. Razloga za zadovoljstvo svakako ima izvršni direktor HP-a Enrique Lores koji se morao suočiti s neprijateljskom ponudom Xeroxa praktički odmah nakon što je preuzeo kormilo u studenom prošle godine.

S druge strane, bijelu zastavu morao je izvjesiti John Visentin, prvi čovjek Xeroxa od 2018. godine i nekadašnji menadžer u tadašnjem Hewlett-Packardu, tehnološkoj kompaniji čijim je razdvajanjem prije pet godina i nastao današnji HP.

Visentin je radio i u IBM-u, a ima i dobre veze u američkoj financijskoj industriji. Iz tog sektora dolazi još jedan gubitnik ove priče, a to je investitor i milijarder Carl Icahn.

On posjeduje velike udjele u obje kompanije i lobirao je za njihovo spajanje. HP je u priopćenju zahvalio svima na podršci tijekom Xeroxove neprijateljske ponude koja se, prema mišljenju analitičara, neće tako brzo ponoviti.

Naime, takav pritisak nije za očekivati barem još godinu dana, čak i ako Xerox opet odluči napasti, smatraju tamošnji analitičari.

Industrija pisača već je godinama u padu jer se kompanije i privatni korisnici okreću digitalnom pohranjivanju dokumenata radi ušteda, ali i zaštite okoliša. Podsjetimo, HP je smatrao kako Xeroxova ponuda podcjenjuje kompaniju, a dovodio je u pitanje i tvrdnju da bi spajanje proizvelo sinergijske uštede od 2 milijarde dolara.

U HP-u su smatrali i da bi spajanje značajno zadužilo novu kompaniju, a isticali su i problem Xeroxova lanca opskrbe nakon prekida 57-godišnje suradnje s Fujifilmom. Iako većinu prihoda HP-u donosi prodaja osobnih računala, značajan dio zarade dolazi i od proizvodnje pisača i opreme za tu vrstu uređaja.

Inače, poslovanje obje kompanije je pod pritiskom zbog pandemije, ali je HP nešto otporniji zbog veće potražnje za prijenosnim računalima uslijed rada od doma. To se odražava i na burzi. U posljednjih pet tjedana Xeroxova dionica izgubila je više od polovice vrijednosti, dok je HP-ova vrijednosnica u minusu od 25 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close