Vučić s General Electricom dogovara gradnju dva vjetroparka u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2015. u 22:01
Foto: PD

Američka kompanija zainteresirana za gradnju vjetroelektrana u Dolovu i Kovačici.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, prošlog tjedna boravio je u SAD-u gdje je s predstavnicima General Electrica, razgovarao o gradnji vjetroparkova u Srbiji. Amerikanci su konkretno zainteresirani za vjetroparkove u Dolovu i Kovačici, ali postoje brojne prepreke da bi se te investicije ostvarile.

Najveći problem je taj što u Srbiji još nije riješeno pitanje ugovora o obveznom otkupu struje iz vjetroelektrana, na temelju čega banke pristaju na financiraju skupe gradnje vjetroelektrana, koja doseže i stotine milijuna eura. Također, piše Politika, nije najbolje regulirano pitanje dobivanja dozvola, niti izgradnje priključaka za vjetroparkove.

Prema riječima Nikole Rajakovića, profesora Elektrotehničkog fakulteta i bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu energetike, Srbija nije daleko napredovala u korištenju obnovljivih izvora, posebno kada je riječ o energiji koju mogu proizvesti vjetroparkovi. Instalirano je samo postrojenje snage 0,6 megavata na Pešterskoj visoravni.

 

350milijuna

eura stoji gradnja planiranih 76 vjetroturbina 
u Kovačici

Međutim, budući da se Srbija u pregovorima o priključenju EU akcijskim planom obvezala da će do 2020. godine imati 20 odsto “zelene” energije u ukupnoj potrošnji, teško će ispuniti plan ako se gradnja ne ubrza. Postoje, naravno, brojni planovi za gradnju (neki su već i propali) čak i na lokacijama koje je Vučić spominjao u Washingtonu, u Kovačici i Dolovu.

U Kovačici bi u rujnu trebalo početi postavljanje 76 vjetroturbina snage 250 megavata, koje bi počele s radom 2016. godine. Vrijednost investicije iznosi 350 milijuna eura, ali projekti o kojima je Vučić razgovarao s General Electricom nove su investicije, potvrđeno je Politici iz Vučićeva kabineta.

Prema nedavnoj izjavi Jürgen Velshofa, direktora Njemačke razvojne banka KfW u Srbiji, milijardu eura investicija u vjetroparkove u Srbiji čeka, jer ugovor o otkupu električne energije ne jamči sigurnost ulagačima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close