Vodeći telekom operater Kosova korak do stečaja

Autor: Saša Paparella , 21. srpanj 2019. u 22:00
PTK još od 2015. bilježi gubitke koji su 2016. dosegli 50,9 milijuna eura, a ima indicija da su dio novca izvukli kriminalni klanovi/GettyImages

Operater Z Mobile, korisnik PTK-ove mreže , podigao je tužbu protiv Kosovara jer od njih nisu dobili dovoljno SIM kartica, 3G i 4G usluge.

Najveći kosovski pružatelj telekomunikacijskih usluga, Posta dhe Telekomi i Kosovës (PTK), nekoć najprofitabilnija kompanija mlade zemlje već četvrtu godinu zaredom stvara gubitke.

Prošli je tjedan učinjen daljnji korak prema mogućem stečaju nakon što je privatni pružatelj usluga Z Mobile zatražio isplatu duga od oko 25 milijuna eura, i to u roku od tjedan dana, javlja istraživačka mreža BIRN. "Telekom u sadašnjem stanju ima minimalne šanse da napravi transakciju takve vrijednosti", izjavio je šef kompanije Bedri Istrefi, koji se nada dogovor sa Z Mobileom. "Inače ćemo imati 2500 radnika na ulicama", rekao je Istrefi.

Kosovska vlada želi ponovno staviti na prodaju Telekom, što će biti treći pokušaj u ovom desetljeću. "Privatizacija Telekoma je pokušaj da se prikrije neuspjeh institucija u upravljanju tom kompanijom i zločine koji su se tamo dogodili tijekom godina", izjavio je za BIRN Lahim Balaj, šef sindikata Telekoma. Od 2015. PTK bilježi gubitke koji su 2016. dosegli 50,9 milijuna eura, a lanjski je minus bio 15,5 milijuna eura.

Paralelno je Telekom Slovenije najavio prodaju drugog mobilnog operatera na Kosovu, kompanije IPKO.  Promatrači pad vodeće kompanije povezuju s ugovorom koji je 2009. sklopljen sa Z Mobile. Taj operator virtualne mobilne mreže koristio je Telekomovu mrežu i tehnologiju, ali se kasnije žalio da tvrtka nije osigurala dovoljno SIM kartica ili ponudila Z mobilne 3G i 4G usluge, čime je prekršen njihov ugovor.  Arbitražni sud u Londonu naložio je 2016. Telekomu plaćanje kazne od više milijuna eura, plus 5000 eura za svaki novi dan odgode plaćanja.

Govoreći pred parlamentarnom komisijom osnovanom kako bi se ispitala situaciju u Telekomu, Kreshnik Gashi, šef Regulatornog tijela za elektroničku i poštansku komunikaciju, izjavio je kako se tvrtka suočava s "mnogim izazovima i da je ugrožena drugim virtualnim operaterima". Kritičari sporazuma kažu kako se nije trebalo dozvoliti da se Z Mobile natječe s Telekomovom mobilnom rukom Vala koristeći se PTK-ovim sustavom.

Armend Zemaj, zastupnik iz oporbene Demokratske lige Kosova i član parlamentarne komisije, izjavio je kako su "rasvijetlili mnoge negativne stvari koje su se dogodile u PTK-u. Pokazalo se da se ta imovina koristila za interese određenih grupa, klanova i pojedinaca čiji je primarni cilj bila osobna korist". Hekuran Murati, ekonomski stručnjak, također je okrivio "kriminalno upravljanje" koje je, kazao je, "oštetilo poduzeće pretjeranim zapošljavanjem kršeći pravila i postupke, putem kaznenih ugovora usmjerenih prvenstveno na krađu kapitala poduzeća."

Telekom je od veljače 2018. do veljače 2019. zaposlio 234 nova zaposlenika. Tvrtka je opravdala troškove s potrebom da ide u korak s tehnološkim razvojem.  Nacionalni ured za reviziju, međutim, kaže da je samo 2018. čak 178 osoba dobilo posao bez javnog natječaja. Iste godine, vlada je otkazala prodaju Telekoma njemačkoj tvrtki ACP Axos Capital Gmbh i američkom investitoru Najafiju nakon što je parlament odbio sporazum težak 277 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close