Vlasnici ‘zimmer frei’ smještaja u Grčkoj od iduće godine plaćat će PDV

Autor: Marija Crnjak , 19. rujan 2023. u 10:59
Naplata PDV-a vrijedit će za sve one koji iznajmljuju više od tri objekta turistima/REUTERS

Kratkoročni, privatni smještaj polako počinje gubiti bitku za povlašteni položaj.

Čini se da kratkoročni, privatni smještaj u turističkim odredištima i velikim gradovima polako počinje gubiti bitku za povlašteni položaj u odnosu na hotelski, bilo u poreznom smislu ili po pitanju ostalih uvjeta poslovanja na tržištu.

Uz to što planira značajno povećati boravišnu pristojbu za boravak u hotelima, Grčka će za sve one koji iznajmljuju više od tri objekta turistima uvesti obvezu plaćanja PDV-a te još nekih nameta koje plaćaju hoteli.

S druge strane, gradske vlasti New Yorka novim pravilnikom koji je stupio na snagu početkom rujna praktički su zabranile iznajmljivanje apartmana u periodu kraćem od 30 dana, što će doprinijeti boljoj ponudi stanova za dugoročan smještaj, ali i dati krila hotelskom smještaju.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je proteklog vikenda značajno povećanje boravišne pristojbe za hotele, a taj će novac ići u fond za borbu protiv učinaka klimatskih promjena.

Mitsotakis

Kratkoročni najam je aktivnost koja je u raznim regijama zemlje dovela do povećanja cijena najma i narušila konkurenciju.

Viša boravišna naknada
Vlada je već stvorila posebnu rezervu za prirodne katastrofe od 300 milijuna eura, koja će od 2024. dosegnuti 600 milijuna eura, i to zahvaljujući dodatnih 300 milijuna eura od boravišne pristojbe koja će se povećati na maksimalnih šest eura. Boravišna pristojba trenutačno iznosi 50 centi u hotelima s jednom i dvije zvjezdice, 1,50 eura u hotelima s tri zvjezdice, 3 eura u hotelima s četiri zvjezdice i 4 eura u hotelima s 5 zvjezdica.

Grčki premijer najavio je i planove za borbu protiv utaje poreza te mjere za suočavanje s inflacijskom krizom, što uključuje novu poreznu uredbu koja se odnosi na kratkoročni najam smještaja. “Želimo kratkoročni najam, to je konkurentan proizvod koji podupire grčko gospodarstvo i prihode vlasnika nekretnina, ali to je aktivnost koja je u raznim regijama zemlje dovela do povećanja cijena najma i narušila konkurenciju, posebno u turizmu”, rekao je premijer.

Tako će po novom oni s prihodom od tri ili više Airbnb nekretnina od 1. siječnja 2024. biti obveznici plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) i naknada koje se primjenjuju na hotele i sobe za iznajmljivanje.

Naplata PDV-a na iznajmljivanje apartmana jedan je od zahtjeva Grčke turističke konfederacije (SETE) u cilju osiguravanja poštene igre u turističkom sektoru. Predstavljajući većinu grčkih turističkih tvrtki, SETE već neko vrijeme poziva Vladu da izmijeni zakon koji pokriva operacije kratkoročnog najma kako bi se zaštitili hoteli koji plaćaju porez.

Airbnb: To je zabrana
Domaćini u New Yorku međutim neće se moći izvući ni s većim porezima, jer je gradska vlast odlučila maksimalno srezati ovu djelatnost, što je utjecalo na vlasnike oko 40 tisuća objekata. Kako je poznato, Grad New York početkom 2022. usvojio je Zakon o registraciji kratkoročnog najma koji propisuje da za rezervacije kraće od 30 dana domaćini budu prisutni tijekom boravka gostiju.

Grad također zabranjuje brave na spavaćim sobama u zajedničkom prostoru za iznajmljivanje. Također, od domaćina na Airbnb-u, VRBO-u, Booking.com-u i drugim platformama traži se da se registriraju u Uredu gradonačelnika, ali i da platforme provjeravaju jesu li objekti koji se oglašavaju registrirani, u suprotnom podliježu kaznama od 1.500 dolara po rezervaciji za transakcije koje krše zakon. Airbnb je nova pravila nazvao “defacto zabranom” rada. U New Yorku su ostvarivali oko 85 milijuna dolara svog godišnjeg prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close