Vlada spašava kroničnog gubitaša s novih 21 milijun eura

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2019. u 07:30
Montenegro Airlines nabavlja jedan zrakoplov tipa Embraer E195

Gubitak daleko veći od vrijednosti imovine i obveze državna kompanija ne može financirati iz redovnog poslovanja.

Vlada Crne Gore izdvojila je 21 milijun eura u proračunu za 2020. godinu za jačanje Motnenegro Airlinesa (MA), proipćio je Darko Radunović, ministar financija, dodajući da nacionalna zrakoplovna kompanija pridonosi turizmu i rastu proračunskih prihoda, i da sada ima šansu da postane održiva.

"Radimo na tome da stvorimo pretpostavke da ne ulazimo Zakon o državnoj pomoći. Svjedoci smo velikog državnog protekcionizma u posljednje vrijeme, u susjedstvu imamo slučaj s Croatia Airlinesom, u Njemačkoj s Condorom, dijelom Thomasa Cooka. Kad je riječ o Montenegro Airlinesu, uz sve velike probleme, oni imaju prihod od oko 70 milijuna eura na godišnjoj razini. Tamo radi oko 400 osoba, neizravno prihod bi trebao biti oko 250 mil. eura", rekao je Radunović. 

Leasing na tri godine
On je dodao da je Crna Gora zrakoplovna destinacija koja ima više od 2,5 milijuna zračnih putnika, Montenegro Airlines preveze 30 posto. Nacionalna zrakoplovna kompanija na kraju prošle godine imala je akumulirani gubitak od 89,8 milijuna eura koji je daleko veći od imovine kompanije, pa je njen kapital negativan i iznosi minus 51,5 miliona eura, pokazao je revizorski izvještaj za prošlu godinu, objašnjavaju Vijesti. Revizija je pokazala da je prošlogodišnji gubitak kompanije bio 1,97 mil. eura, a potencijalne obveze 22,5 mil. eura.

Ocjena je da gubitak i obveze državna kompanija ne može financirati iz redovnog poslovanja. No prije nekoliko dana objavljeno je da Montenegro Airlines nabavlja jedan zrakoplov tipa Embraer E195, koji može biti korišten, ali ne stariji od 2007. ili nov, s isporukom do travnja 2020. Ugovor o leasingu će biti na rok od tri godine, uz mogućnost produženja pod istim uvjetima. Avion će imati 116 sjedišta. Portal Tango Six piše da su u posljednjoj godini E195 u floti MMA imali između 1703 i 1910 sati leta godišnje, pa se pretpostavlja da će kompanija više koristiti novi zrakoplov.

Prodaju pet Fokkera
Kompanija trenutno ima pet letjelica tipa Fokkera F100, od kojih su četiri prizemljene, a jedan i dalje služi za operacije. MA planira prodati svih pet F100 odjednom, pri čemu će jedan zrakoplov letjeti cijelu sljedeću sezonu i potom cijela flota ide u prodaju. Od četiri prizemljena zrakoplova tri nisu u letnom stanju. Kompanija pregovara s Qantasom i jednom kazahstanskom kompanijom o prodaji flote F100.

Komentirajte prvi

New Report

Close