Vlada SAD-a izbacuje ruski Kaspersky

Autor: Tomislav Pili , 14. rujan 2017. u 22:00
Svi proizvodi moraju biti uklonjeni do kraja siječnja, Fotolia

Washington sumnja u povezanost antivirusne kompanije s Kremljem.

Američka vlada najavila je da će ukloniti sve proizvode za zaštitu od računalnih virusa ruske tvrtke Kaspersky Lab, čuvene širom svijeta po kvalitetnim antivirusnim rješenjima. Iz Washingtona su pojasnili kako su zabrinuti da bi Kaspersky mogao pasti pod utjecaj Kremlja, pa bi daljnje korištenje antivirusnih programa moglo ugroziti nacionalnu sigurnost.

Američke obavještajne službe već neko vrijeme upozoravaju na računalnu prijetnju iz Rusije nakon navoda da su ruske službe putem interneta utjecale na rezultat američkih predsjedničkih izbora. Osim toga, od početka mandata predsjednika Donalda Trumpa javnost sumnja u pozadinu njegovih veza s Moskvom. Ministarstvo domovinske sigurnosti izdalo je uredbu kojom od saveznih agencija traži da u mjesec dana identificira Kasperskyjeve proizvode u računalnim sustavima. U iduća tri mjeseca treba ih ukloniti. Izravni financijski efekt ove američke odluke za Kaspersky će biti minimalan, procjenjuju analitičari. Radi se o globalnoj antivirusnoj kompaniji osnovanoj 1997. godine s 400 milijuna klijenata.

Ipak, iz kompanije su odbacili optužbe Washingtona i poručili kako se ruski zakoni o podjeli podataka pogrešno interpretiraju jer njima podliježu telekomunikacijske kompanije. Dodali su i kako nema vjerodostojnih dokaza za takve američke optužbe, prenosi 
Reuters.     

Komentirajte prvi

New Report

Close