Vlada RS Hamoviću oprostila kašnjenje HE Ulog

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2017. u 21:59
Hamovićev ETF ipak planira izgraditi HE Ulog i pustiti je u rad 2012. godine/Tino Jurić/PIXSELL

Hidroelektrana je trebala biti završena i puštena u rad u svibnju ove godine, ali gradnja nije ni počela, dok se iz kompanije EFT opravdavaju složenim geološkim uvjetima.

Izgradnja HE Ulog u općini Kalinovik (RS), za koju je kompanija EFT Vuka Hamovića, najvećeg regionalnog trgovca strujom, dobila koncesiju 2009. na 30 godina i koja je morala biti završena i puštena u rad do svibnja ove godine, nije ni počela.

U EFT-u se ne uzbuđuju zbog probijenih rokova, već planiraju uložiti 130 milijuna KM (oko 520 mil. kuna), hidroelektranu izgraditi u sljedeće tri godine i pustiti je u rad 2021., javlja portal Capital.ba. U Regulatornom povjerenstvu za energetiku RS rekli za Capital.ba da su u siječnju 2013. godine kompaniji EFT HE Ulog iz Kalinovika izdali dozvolu za izgradnju HE Ulog. "Dozvola je izdana na razdoblje od 52 mjeseca od dana izdavanja, odnosno do 24. svibnja 2017. godine, do kada korisnik dozvole treba izgraditi i pustiti u rad HE Ulog.

Prema raspoloživim informacijama, HE Ulog nije izgrađena i neće biti puštena u pogon u predviđenom roku", rekli su u Povjerenstvu. Iz EFT-a kažu da je do odgode početka gradnje došlo nakon otežavajućih okolnosti koje su se pojavile u razvoju projekta zbog složenih geoloških uvjeta, dodajući da su provedena detaljna geološka istraživanja u zonama glavnih objekata hidroelektrane, kao i probna injektiranja na lokaciji buduće brane, te da su "provedene određene korekcije projektnih rješenja u cilju optimizacije projekta".

"Ove godine planirano je provođenje natječajne procedure za angažiranje glavnog izvođača za izgradnju HE Ulog instalirane snage 35 megavata. Radit će se i na zatvaranju financijske konstrukcije", kažu iz EFT-a. Vlada RS tvrdi da ima razumijevanje za probleme EFT-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close