Pokrenuli su revoluciju, dobili milijarde od ulagača, a onda su bankrotirali. Evo gdje je sve otišlo po zlu

Autor: Ana Blašković , 08. studeni 2023. u 11:30
Nekad najvredniji američki startup WeWork podnio zahtjev za bankrot na sudu u New Yerseyu/Reuters

Presudila kombinacija skupih najmova ugovorenih prije pandemije i slabe popunjenosti.

WeWork, tvrtka koja je pokrenula revoluciju uredskog prostora fleksibilnim najmom, dobila milijarde od ulagača da bi na vrhuncu dosegnula vrijednost od 47 milijardi dolara, podnijela je zahtjev za bankrot.

Tvrtki je presudila kombinacija skupih najmova prostora koje je ugovorila prije pandemije Covida-19 i slabe popunjenosti zbog velike popularnosti hibridnog rada.

Kompanija je u ponedjeljak objavila da je postigla dogovor s gotovo svim vjerovnicima o pretvaranju tri milijarde dolara postojećih zajmova i obveznica u dionice nove, reorganizirane tvrtke.

47

milijardi dolara vrijedila je kompanija na vrhuncu uspjeha

Tektonski pomak
Američki zakoni o bankrotu omogućuju da raskine ugovore o najmu uz male penalizacije dok nastoji restrukturirati više od 13 milijardi dolara obveza, piše Financial Times.

Izvršni direktor WeWorka David Tolley rekao je da će se proces usredotočiti na “rješavanje naslijeđenih najmova i dramatično poboljšanje bilance”. U zahtjevu za bankrot saveznom sudu u New Jerseyju, WeWork je zatražio raskidanje 69 ugovora o najmu argumentirajući da je racionalizacija portfelja ureda “kritična” za restrukturiranje.

Tvrtka je bila u “aktivnim pregovorima” s više od 400 stanodavaca za poboljšanje uvjeta najma, otkrivaju dokumenti podneseni sudu. WeWork ističe da su njihovi uredski prostori “otvoreni i operativni” bez obzira na proces, a međunarodno poslovanje izvan SAD-a i Kanade nije utjecalo na bankrot.

Simbol uspjeha

WeWork je bio simbol kako karizmatični poduzetnici mogu staloženom sektoru dodati sjaj tehnologije, privući kapital te dobiti ‘jednoroga’.

Kompani ja i njezin suosnivač Adam Neumann bili su simbol kako karizmatični poduzetnici mogu izabrati naizgled staložen sektor, dodati mu sjaj tehnologije i privući rizični kapital te dobiti ‘jednoroga, kompaniju od milijardu dolara. Tektonski pomak koji je pandemija donijela u uredske navike preokrenula je tu priču; gubici su se gomilali s kaskadnim padom uredskih nekretnina i rasta kamatnih stopa u zadnje dvije godine.

Za mnoge je WeWork postao simbol najgorih ekscesa ere jeftinog novca. Na vrhuncu uspjeha početkom 2019. WeWork je dosezao valuaciju od 47 milijardi dolara, a Neumanna su redom hvalili veliki igrači s Wall Streeta koji su željeli dio kolača planirane inicijalne javne ponude.

Uplašeni ulagači
S oko 16 milijardi dolara dioničkog i dužničkog financiranja SoftBanka i njegovog Vision Funda, tvrtka je zgrabila uredske prostore širom svijeta kako bi ubrzala rast prihoda, vjerujući da bi tvrtke – od malih startupova do Fortune 500 multinacionalnih kompanija – više voljele fleksibilne urede od vezanja u dugotrajne zakupe.

WeWork je objavio preliminarni prospekt IPO-a u kolovozu 2019., ali su detalji o velikim gubicima i zabrinutost oko korporativnog upravljanja uplašili ulagače. Neumann se povukao s pozicije izvršnog direktora, a kompanija je na burzu izašla tek dvije godine kasnije.

Bankrot je najnoviji udarac sektoru uredske imovine, iako su stručnjaci rekli FT-u da su lokacije tvrtke obično bile u zgradama drugog reda i lokacijama koje su već imale problema. WeWork ima više od 700 lokacija diljem svijeta s više od 40 milijuna četvornih stopa (3,7 milijuna metara kvadratnih) dostupnih za iznajmljivanje od čega je manje od polovine bilo u SAD-u i Kanadi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close