Virus ptičje gripe postao endemski, ugroza tijekom cijele godine

Autor: Ana Blašković , 15. veljača 2023. u 07:12
Virus ptičje gripe obično je smrtonosan za perad, a cijela se jata ubijaju kad je samo jedna ptica pozitivna/Shutterstock

Veterinari upozoravaju da ne treba očekivati kraj velikih epidemija peradi.

Ptičja gripa proširila se u gotovo sve dijelove svijeta po prvi puta postavši endemska kod nekih divljih ptica koje prenose virus na perad zbog čega ne treba očekivati skorašnji kraj rekordnih epidemija peradi na farmama, upozoravaju veterinari. Epidemije ptičje grupe postaju cjelogodišnji problem što povećava prijetnji opskrbi hrane u svijetu, piše Reuters.

Više od 20 stručnjaka i farmera s kojima je Reuters razgovarao upozorilo je da prevalencija virusa u divljini signalizira da poljoprivrednici moraju gledati na bolest kao na ozbiljan rizik tijekom cijele godine umjesto da se fokusiraju na prevenciju u proljetnoj sezoni migracije divljih ptica.

Jeftini proteini postali luksuz
Epidemije virusa nastavile su se u Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji i Africi, a nisu ih porazile ljetne vrućine bi zimske hladnoće, otkako je soj stigao u SAD početkom prošle godine koji je bio genetski sličan slučajevima u Europi i Aziji.

Nakon što su lani zbog ptičje gripe eutanazirani deseci milijuna kokoši, cijene jaja drastično su porasle čime je glavni izvor jeftinih proteina postao nedostupan nekim od najsiromašnijih država u svijetu.

Prema stručnjacima, za širenje virusa prvenstveno su odgovorne divlje ptice. Ptice vodarice, poput pataka, mogu prenijeti bolest bez uginuća i prenijeti je peradi putem kontaminiranog izmeta ili sline. Svi napori američkih farmera za zaštite svoje životinje na farmama nisu dali rezultata.

58

milijuna ptica usmrćeno je lani samo u SAD-u

Drugi najveći proizvođač jaja u SAD-u, Rose Acre Farms, lani je ostao bez oko 1,5 milijuna kokoši u proizvodnom pogonu u Iowi unatoč pravilu da se svi koji ulaze u pogon moraju istuširati kako bi se eliminirao virus, rekao je izvršni direktor Marcus Rust.

Farma u Coloradu zaražena je dva puta u roku od otprilike šest mjeseci što je stajalo života više od tri milijuna pilića, rekao je Rust koji smatra da je vjetar donio virus s obližnjih polja na kojima su guske vršile nuždu.

SAD, Velika Britanija, Francuska i Japan su među zemljama koje su prošle godine bilježile rekordne gubitke peradi. “Ptičja gripa se javlja čak i u novoj farmi peradi s modernom opremom i bez prozora, tako da sve što sada možemo učiniti je moliti Boga da izbjegne izbijanje”, rekao je Shigeo Inaba koji uzgaja piliće blizu Tokija.

Smrtonosan za perad
Ranije se smatralo da je perad na sjevernoj hemisferi najizloženija riziku kada su divlje ptice aktivne tijekom proljetne migracije. Visoke razine virusa kod velikog broja ptica močvarica i drugih divljih ptica znače da je perad sada izložena visokim rizicima tijekom cijele godine, kažu stručnjaci.

Ukupna smrtnost u SAD-u premašuje 58 milijuna ptica, što je više od prethodnog rekorda iz 2015., podaci su američke vlade. Virus ptičje gripe obično je smrtonosan za perad, a cijela se jata ubijaju kad je samo jedna ptica pozitivna.

Dok SAD važe cijepljenje jer ona “nisu jednostavno rješenje”, Meksiko i EU su među onima koji cijepe ili razmišljaju o cijepljenju. Virus može zaraziti ljude, obično one koji su bili u kontaktu sa zaraženim pticama, no Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je rizik za ljude mali.

Komentirajte prvi

New Report

Close